U bent hier
Onderwijsvormen TSO, BSO, KSO en ASO blijven ook in het provinciaal onderwijs bestaan
De Vlaamse regering heeft recent een akkoord bereikt over de verdere concrete uitwerking van het Masterplan Secundair Onderwijs uit 2013 en de conceptnota’s van mei 2016. Belangrijk aspect van het akkoord is o.a. dat er geen nivellering komt naar gelijke onderwijsuitkomsten en dat alle leerlingen uitgedaagd worden om hun capaciteiten ten volle te benutten. De voorzitter van de koepelorganisatie van het provinciaal onderwijs POV verklaarde vorige week in de pers dat het provinciaal onderwijs zich in de toekomst niet langer onder de onderwijsvormen ASO, KSO, TSO en BSO zou organiseren. Uit het antwoord van de gedeputeerde op de mondelinge vraag van Kurt Moens blijkt dat de onderwijsvormen TSO, BSO, KSO en ASO ook in het provinciaal onderwijs behouden blijven.
‘Het akkoord bevat meer dan 71 maatregelen zoals wetenschap en techniek in het basisonderwijs en in de eerste graad van het secundair onderwijs. Daarnaast worden maatregelen genomen om het Nederlands te versterken, de lerarenopleiding wordt aangepast, er komt betere doorstroming van informatie tussen basisonderwijs en secundair onderwijs en de inhoud van de BSO- en TSO- opleidingen wordt beter afgestemd op de arbeidsmarkt. Een belangrijk aspect van het akkoord is dat er geen nivellering komt en dat de onderwijsvormen TSO, BSO, KSO en ASO behouden blijven. Mijn verbazing was daarom ook groot toen ik via de pers vernam dat het provinciaal onderwijs deze onderwijsvormen zou afschaffen’, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger en onderwijsspecialist Koen Daniels.
Provincieraadslid Kurt Moens vroeg op de provincieraad om verduidelijking aan de gedeputeerde van onderwijs. Uit het antwoord van de gedeputeerde blijkt dat de onderwijsvormen TSO, BSO, KSO en ASO ook in het provinciaal onderwijs behouden blijven maar dat men deze terminologie in de communicatie minimaal wil gebruiken in de toekomst. De media zou de woorden van de voorzitter van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) verkeerd weergegeven hebben. ‘Gezien de eindtermen gekoppeld zijn aan de onderwijsvormen KSO, TSO, BSO en ASO is het niet mogelijk om dit af te schaffen en af te wijken van de Vlaamse decreten. Bovendien zou de duidelijkheid voor de ouders wegvallen indien het provinciaal onderwijs plots de studierichtingen anders zou gaan indelen, wat blijkens het antwoord van de gedeputeerde niet de bedoeling is. De onderwijskoepels en scholen hebben de vrijheid om zelf keuzes te maken maar wel binnen de decretale kaders. Het is goed dat hier nu duidelijkheid over bestaat en dat de deputatie zich aan dit kader met onderwijsvormen TSO, KSO, BSO en ASO zal houden’, aldus Kurt Moens.