N-VA pleit voor samenvoegen diensten om versnippering tegen te gaan

Op 30 november 2016, over deze onderwerpen: Economie, Efficiënte overheid

De provincie voorziet ook in 2017 heel wat middelen voor het beleidsdomein Economie. ‘Voor onze fractie is het belangrijk dat de provincie zich focust op zaken waar ze een meerwaarde kan betekenen,’ stipt provincieraadslid An Vervliet aan. De provincie beschikt evenwel over drie entiteiten die zich bezighouden met economie: de POM, EROV en de dienst Economie. An pleitte er bij de deputatie opnieuw voor om deze instellingen te fuseren of op zijn minst nauwer te laten samenwerken.

De POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) houdt zich o.a. bezig met het herontwikkelen van onbenutte bedrijventerreinen en EROV (Economische Raad van Oost-Vlaanderen) met het promoten van streekproducten en het ondersteunen en promoten van ondernemerschap via overlegplatformen en het onderwijs. ‘Het is voor de doelgroepen niet altijd duidelijk bij welke instantie ze moeten aankloppen. Een fusie zou de efficiëntie en de slagkracht gevoelig verhogen en dubbel werk vermijden’, vindt Vervliet.

Naast de provinciale instellingen zijn er ook nog heel wat andere actoren die actief zijn en werken rond economie waardoor we een versnipperd beleid krijgen en het moeilijk is om een effectieve impact te hebben op de Oost-Vlaamse economie. ‘Op veel vlakken fungeert de provincie als postbak of als bank, door het verdelen en herverdelen van EFRO-subsidies en gebeurt de werking door andere organisaties. Dat doet de vraag rijzen naar de exclusieve waarde van de provincie op dat vlak,’ besluit An Vervliet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is