CLIL-project in het PIVA Oudenaarde

Op 22 juni 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs

Steeds meer Vlaamse scholen bieden een aantal vakken aan in een andere taal, via het Content and Language Integrated traject (CLIL). In totaal zullen er 81 Vlaamse scholen zijn die participeren aan dit project, waarvan er vanaf september as. 21 Vlaamse scholen zullen bijkomen. Oost- en West-Vlaanderen zijn in die laatste categorie koploper met elk zeven scholen die zullen instappen in de CLIL-projecten. Provincieraadslid Kurt Moens informeerde bij de gedeputeerde of er ook in het provinciaal onderwijs nagedacht wordt om te participeren in dit project. ‘Dit project kan een duidelijke meerwaarde betekenen maar niet iedere richting of leerling is daarmee gebaat omdat het ook haalbaar moet zijn voor de betrokkenen’, vindt Kurt.

Uit het antwoord van de gedeputeerde blijkt dat hier inderdaad al over nagedacht is en dat op 1 september met CLIL-onderwijs gestart wordt in het PIVA Oudenaarde. Hier zal Plastische Opvoeding (PO) in het Engels gegeven worden en dit wordt gradueel uitgerold. Ook het PHTI (Provinciaal Handels- en Taalinstituut) heeft in samenwerking met het onderwijscentrum Gent een project lopen rond meertaligheid. Dat project wordt opgevolgd vanuit het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen. Op basis van de ervaringen met het CLIL-project in het PIVA Oudenaarde zal bekeken worden of deze werkwijze ook in andere scholen wordt uitgerold.

Het CLIL-project kan in principe een meerwaarde betekenen. Terwijl leerlingen een niet-taalvak leren, versterken ze hun taalvaardigheid in een andere taal. Alhoewel ik vind dat men niet halsoverkop in zulke projecten moet stappen – omdat dit niet voor alle richtingen en leerlingen haalbaar is – meen ik dat dit voor de sterkere STEM-richtingen (Industriële Wetenschappen) een meerwaarde zou kunnen zijn’, besluit Moens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is