Aantal provincieraadsleden gehalveerd

Op 22 juni 2017, over deze onderwerpen: Afslanking provincies, Efficiënte overheid

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans is tevreden dat het Kiesdecreet en het bijzonder Kiesdecreet in het Vlaams Parlement zijn goedgekeurd. “Daarmee wordt de halvering van het aantal provincieraadsleden een feit. Het zorgt ook voor een vermindering van het aantal gedeputeerden en maakt een vlotte en efficiënte organisatie mogelijk van de lokale en provinciale verkiezingen in 2018”, zo vat de minister samen.

Met de goedkeuring van beide decreten vermindert het aantal gedeputeerden van de huidige zes naar vier per provincie. Tot nog toe waren er voor provincies met minder dan één miljoen inwoners 63 provincieraadsleden en 72 voor provincies met meer dan één miljoen inwoners. Vandaag worden dat er respectievelijk 31 en 36. “In de toekomst zullen er dus nog maar 175 in plaats van 350 provincieraadsleden zijn. Daarmee zet ik opnieuw concrete stappen naar een slankere en efficiëntere overheid”, aldus minister Homans. Met het verminderen van het aantal provincieraadsleden komt er ook een herindeling van de kiesdistricten. Die nieuwe indeling is gebaseerd op de oude bestuurlijke arrondissementen. 

Inconsequente houding oppositie

Bij de stemming over het bijzonder Kiesdecreet onthielden de sp-a en Groen zich. “Onbegrijpelijk”, vindt Homans. “De argumenten die ze daarvoor aanhalen raken kant noch wal, aangezien het bijzonder Kiesdecreet enkel en alleen de halvering van het aantal provincieraadsleden voorziet. Dat vind ik op zijn zachtst gezegd een inconsequente houding”, besluit de minister.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is