Financieringsmodel van duur en onnodig centralisatieproject in de Leopoldskazerne onzeker

Op 21 september 2016, over deze onderwerpen: Leopoldskazerne, Nieuw provinciehuis, Patrimonium

GENT/PROVINCIAAL – In april 2016 kon u reeds lezen dat de deputatie het PAC Zuid al dit jaar wil verkopen en dat de geschatte verkoopwaarde van het PAC Zuid door de deputatie werd teruggebracht van 68,6 miljoen euro naar 50 miljoen euro. In een recent schattingsverslag van 30 juni 2016 wordt de waarde van het PAC Zuid op slechts 36 (!) miljoen euro geschat. Fractievoorzitter Jeroen Lemaitre vroeg daarom op de provincieraad aan gedeputeerde Bruggeman of de financiering van het centralisatieproject niet in het gedrang komt. De renovatie van de Leopoldskazerne moet namelijk gefinancierd worden met de inkomsten uit de verkoop van patrimonium. De tussenkomst van Jeroen en het antwoord van de gedeputeerde kunt u hier bekijken. 

Als patrimonium door de overheid verkocht wordt moet er een recent schattingsverslag (dat niet ouder is dan twee jaar) aan het dossier worden toegevoegd. Daarom werd recent een schattingsverslag van het PAC Zuid opgemaakt door Cushman & Wakefield waarbij de waarde van het PAC Zuid op slechts 36 miljoen euro wordt geschat. Als de provincie het PAC Zuid nog dit jaar verkoopt zal ze de kantoren in het PAC Zuid nog minstens 3,5 jaar moeten huren omdat de Leopoldskazerne (volgens de planning) pas half 2020 gebruiksklaar zou zijn. Als de kosten voor de huur rechtstreeks van de verkoopprijs afgetrokken worden is het PAC Zuid volgens het schattingsverslag slechts 30 miljoen euro waard.

Dit is opmerkelijk omdat gedeputeerde Bruggeman in 2013 argumenteerde dat de keuze voor de Leopoldskazerne het 'goedkoopst' zou zijn omdat ze het PAC Zuid voor 68,6 miljoen zouden kunnen verkopen. ‘In 2013 werd aan de provincieraadsleden verteld dat de centralisatie in de Leopoldskazerne geld zou opleveren, begin 2015 werd de raming reeds bijgesteld en zou het project Leopoldskazerne plots geld kosten. Het lijkt er sterk op dat de raming opnieuw bijgesteld moet worden n.a.v. het recente schattingsverslag’ aldus fractievoorzitter Jeroen Lemaitre op de provincieraad. In de ramingen van de deputatie worden de inkomsten (door de verkoop van provinciaal patrimonium) systematisch overschat en de uitgaven onderschat.

Uit het antwoord van de gedeputeerde blijkt evenwel dat er reeds een niet-bindend bod uitgebracht is op het PAC Zuid en het bedrag van het bod zou beduidend hoger liggen dan het bedrag van het schattingsverslag. De gedeputeerde stelde dat het de bedoeling is om het verkoopdossier op 5 oktober aan de provincieraad voor te leggen. 'Ik ben benieuwd naar het bedrag dat de koper wil betalen, maar het is een feit dat de initiële raming heel veel verschilt met de actuele raming', stipte Jeroen aan. 

Bovendien is het zo dat heel wat bijkomende kosten niet meegerekend worden in de ramingen, zoals 5,5 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe sportzaal in de Henleykaai, 300 000 euro voor begeleiding door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en alle extra kosten voor diverse procedures en eerder gemaakte kosten voor de initieel geplande centralisatie in het PAC Zuid:  21 miljoen euro voor de aankoop van het extra deel in het PAC Zuid, een half miljoen euro voor het voorontwerp van architectenbureau NERO en de schadevergoeding die de provincie aan NERO diende te betalen voor het stopzetten van de opdracht.

Alles bij elkaar bedraagt de kostprijs voor het gehele centralisatieproject dus geen 75 miljoen euro, maar 115 miljoen euro. 'De deputatie brengt enkel de kosten voor de aankoop en renovatie van de Leopoldskazerne in rekening terwijl alle kosten die gemaakt worden voor het centralisatieproject in rekening gebracht moeten worden. Anders krijgen we een vertekend beeld van de effectieve kostprijs van de centralisatie', vindt Jeroen Lemaitre.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is