Eindelijk schot in de zaak voor Campus Stoepe

Op 27 november 2014, over deze onderwerpen: Onderwijs, Patrimonium
foto klas met leerkracht en leerlingen

Campus Stoepe is een zorgschool in Assenede voor leerlingen met een beperking. In afwachting van een nieuw schoolgebouw delen de leerlingen momenteel een gebouw met het gemeentelijk lager onderwijs van Zelzate, omdat de capaciteit beperkt is volgt een deel van de leerlingen les in speciaal daarvoor ingerichte containers op het terrein van de gemeentelijke basisschool. De bouw van de nieuwe school wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse Overheid, de eerste steen zal vermoedelijk in december 2014 worden gelegd.

Uitbreiding van het aanbod? 

Uiteraard steunt de N-VA de hoogstnoodzakelijke bouw van de school, maar heeft toch enkele bedenkingen bij het dossier. Al onder minister Smet werd namelijk doorstroming naar het regulier onderwijs van type I (leerlingen met een licht mentale handicap) en VIII (leerlingen met een leerstoornis zoals dyslexie of dyscalculie) gestimuleerd, deze types worden immers samengevoegd tot het nieuwe type basisaanbod. Binnen het nieuwe type basisaanbod wordt elke twee jaar (voor het basisonderwijs) en op het einde van de opleidingsfase (in het secundair onderwijs) bekeken of de leerlingen mits redelijke aanpassingen kunnen doorstromen naar het gewoon onderwijs. Hieruit volgt dat er in het nieuwe basistype minder leerlingen zullen zitten dan in de twee oude types samen. Kurt Moens pleitte er daarom voor om de Campus Stoepe verder uit te bouwen voor leerlingen van type IX (leerlingen met autisme zonder verstandelijke beperking), daar er een groot aantal leerlingen van het basistype zal doorstromen naar regulier onderwijs is er immers voldoende capaciteit aanwezig in de campus. Gezien er binnen de regio nood is aan onderwijs voor leerlingen met autisme lijkt dit een goed alternatief om de capaciteit van de nieuwe school ten volle te benutten. De gedeputeerde reageerde positief op het voorstel en verklaarde het idee mee te nemen in de opvolging van het dossier.  

Waakzaamheid bij het financiële plaatje

Paul Carteus had vervolgens vragen over de financiering van de bouw van de nieuwe school voor Campus Stoepe. Naar schatting zou de bouwkost 5,5 miljoen euro bedragen dankzij de subsidies, zonder de subsidies zou de kostprijs volgens de deputatie oplopen tot 7,5 miljoen euro. Juist het feit dat we enkel kunnen spreken van een schatting - terwijl de genoemde bedragen in de miljoenen lopen - noopt volgens Paul tot enige voorzichtigheid. Daarbij komt nog dat de provincie nog geen ervaring heeft met de PPS-regelgeving. De deputatie gaf toe dat het wat betreft de schattingen "appelen met citroenen vergelijken" is, maar dat het voor hen ook "een sprong in het ijle" is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is