U bent hier
Glastuinbouw Melsele: provincie zet plannen door ondanks felle tegenstand
Op de provincieraad van woensdag 27 januari wist provincieraadslid Johan Van Duyse (N-VA) de vinger op de zere plek te leggen: de kostprijs van het project is nog altijd in nevelen gehuld, er is geen vraag bij lokale telers en landbouwers en het grondwaterpeil is onzeker met alle mogelijke gevolgen van dien.
Het verhaal van de inplanting van de glastuinbouw in Melsele kent een turbulente geschiedenis. De Raad van State vernietigde eind 2014 het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan omwille van het ontbreken van een grondwaterstudie. Het gemeentebestuur van Beveren heeft het provinciebestuur vorig jaar gevraagd om het project stop te zetten omdat zowel bij de lokale bevolking als bij de lokale land- en tuinbouwsector geen draagvlak aanwezig is. De provincie besliste helaas om het project toch door te zetten. De voorlopige vaststelling van het (nieuwe) PRUP werd vandaag op de provincieraad goedgekeurd. De N-VA stemde tegen.
‘De grondwaterstudie leert ons dat er mogelijke problemen zullen ontstaan in de zomer door een verhoogd watergebruik in de serres’, aldus provincieraadslid Annemie Charlier. In de winter zou het waterpeil terug genormaliseerd moeten worden door regenval en insijpeling van water uit de nabij gelegen waterlopen. In de studie spreekt men van een mogelijk verlies van 176 900 kubieke meter per jaar. ‘Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de traditionele landbouw op middellange en lange termijn’, stipt Charlier aan.
‘Het is duidelijk dat de kleine en middelgrote landbouwers hier kind van de rekening worden, de familiale ondernemingen moeten plaats ruimen voor de grote spelers en financiers’, stelt Johan Van Duyse. Onze fractie is zeker geen tegenstander van glastuinbouw, maar dan moet er wel een lokaal draagvlak zijn en het is duidelijk dat dit ontbreekt. ‘Er zijn in Oost-Vlaanderen ongetwijfeld locaties die geschikt zijn en waar het gemeentebestuur en de lokale bevolking wel positief staat t.o.v. de inplanting van een glastuinbouwcluster’, vervolgt Van Duyse. Op nauwelijks 15 km van Beveren, in Zeeuws-Vlaanderen, is er een grootschalig serredorp waar nog voldoende ruimte is voor glastuinbouw.