U bent hier
Wateroverlast op 15 en 16 januari in Oost-Vlaanderen
PROVINCIAAL - Overvloedig veel regenval op korte tijd zorgde op 15 en 16 januari voor zware wateroverlast in een aantal Oost-Vlaamse steden en gemeenten. Vooral het oosten van Oost-Vlaanderen werd getroffen. Onder meer in Lebbeke, Dendermonde en Sint-Niklaas zijn er overstromingen geweest. Provincieraadslid en fractieondervoorzitter Annemie Demuyt drong er daarom bij het provinciebestuur op aan om maatregelen te nemen om deze problemen in de toekomst te beperken. ‘De wateroverlast is een terugkerend probleem dat een doortastende en preventieve aanpak verdient’, stipte Annemie aan tijdens de raadszitting.
Op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen bevinden zich heel wat onbevaarbare waterlopen. De Vlaamse Milieumaatschappij beheert de grote waterlopen (waterlopen van 1ste categorie), de provincie de waterlopen van 2de categorie en de gemeenten de waterlopen van 3de categorie. Waterlopen die gelegen zijn in een polder of waterring worden door hen beheerd. In 2014 was er een grote herinschaling van waterlopen. Een aantal gemeenten hebben toen de waterlopen overgedragen aan de provincie Oost-Vlaanderen. ‘Elf Oost-Vlaamse gemeenten hebben ervoor gekozen om de waterlopen niet over te dragen naar de provincie omdat ze vrezen dat de provincie de waterlopen niet naar behoren zou beheren’, aldus Annemie.
Annemie Demuyt stelde op de provincieraad dat er een duidelijk tekort aan overleg is met de gemeenten en met andere beheerders, zoals de polders en de andere provincies. Het klopt dat de provincie Oost-Vlaanderen een aantal bufferbekkens heeft aangelegd bij waterlopen van 2de categorie. maar blijkbaar zijn ook daar overstromingen geweest. ‘Het is duidelijk dat er nood is aan extra infrastructuurwerken zoals de bouw van een pompgemaal die het overtollige water kan overpompen zodat er minder kans is op wateroverlast’, besloot Annemie haar tussenkomst. De gedeputeerde erkende het probleem en bevestigde dat er investeringen gepland staan.