U bent hier
Johan Van Duyse vraagt duidelijkere communicatie in dossier regularisatie weekendverblijven Stekene en Sint-Gillis-Waas
STEKENE/SINT-GILLIS-WAAS - Tijdens de provincieraadszitting van 18 november 2015 werd het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) reconversie verblijfsrecreatie Stekene en Sint-Gillis-Waas fase 2 definitief vastgelegd maar de minister besliste op 6 januari 2016 om dit PRUP te schorsen omdat het strijdig zou zijn met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en de decretale bepalingen. De N-VA fractie keurde het plan mee goed, maar Johan Van Duyse uitte toen wel kritiek op de criteria die de provincie hanteerde omdat in het plan woonrecht verleend wordt aan weekendverblijven die gelegen zijn in een beboste omgeving terwijl bewoners van een heuse woonwijk dat niet krijgen.
Omdat het ministerieel besluit tot schorsing laattijdig overgemaakt werd aan de provincie besliste de deputatie om de schorsing te negeren en liet ze het PRUP op 28 januari 2016 publiceren in het Belgisch Staatsblad. Minister Schauvliege besliste bijgevolg om naar de Raad van State te stappen om dit PRUP te laten vernietigen omdat het PRUP volgens haar onwettig zou zijn. Omdat een procedure bij de Raad van State geen schorsende werking heeft is het PRUP op 11 februari 2016 in werking getreden.
‘De provincie heeft alle eigenaars een folder bezorgd met informatie over de mogelijkheid tot regularisatie, maar daarin wordt niet gecommuniceerd over de procedure bij de Raad van State’, stelt Van Duyse. Ondertussen levert de gemeente stedenbouwkundige vergunningen af en laten eigenaars een functiewijziging doorvoeren van ‘recreatie’ naar ‘wonen’. ‘De deputatie laat hier na om de betrokkenen te waarschuwen voor de juridische onzekerheid, als het PRUP later vernietigd zou worden door de Raad van State zal de geschiedenis zich herhalen en krijgen we terug financiële en sociale drama’s’, besluit Van Duyse.