We hebben geen communautaire staatshervorming nodig, maar een overdracht van de middelen naar het lokale niveau, zegt Bart Somers in zijn nieuwe boek "Steden maken het verschil". De burgemeester van Mechelen vindt dat Vlaanderen de neiging heeft om zijn bevoegdheden te sterk bij zich te houden.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois is het ermee eens dat steden en gemeenten meer bevoegdheden moeten krijgen, maar benadrukt dat die interne staatshervorming waar Somers het over heeft voor een groot deel al gerealiseerd is. "Ik heb die interne staatshervorming als minister doorgevoerd", zei hij in "De ochtend".
Die is volgens Bourgeois gebaseerd op twee grote, sterke overheden: de gemeenten enerzijds en de Vlaamse overheid anderzijds. De gemeenten hebben daarbij meer bevoegdheden en autonomie gekregen. Zo schafte Bourgeois onder andere de planlasten af.
Bourgeois vindt overigens dat Somers slecht geplaatst is als hij klaagt dat Vlaanderen te weinig doet, omdat hij zelf het gemeentelijk onderwijs heeft afgeschaft. "Hij valt Vlaanderen aan, maar zou beter bekijken hoe we samen vooruit kunnen komen."
Federaties van gemeenten
Toch erkent Bourgeois dat er nog meer moet gebeuren. Zo pleit hij ervoor om alle tussenstructuren (zoals de provincies bijvoorbeeld) weg te halen. Dat levert meer efficiëntie op, en is dus goedkoper, en meer democratie want de gemeenten staan het dichtst bij de mensen.
Bourgeois vindt ook dat er samen met de overheveling van bevoegdheden meer middelen naar de gemeenten moeten gaan. Maar er moet dan ook werk gemaakt worden van de bestuurskracht. Dat wil zeggen dat de gemeenten ofwel meer zullen moeten samenwerken (Bourgeois denkt aan een schaal van 30.000 inwoners) of anders "het pad van de fusie zullen moeten opgaan".
De mediaan ligt in Vlaanderen onder de 14.000 inwoners, zegt Bourgeois. "Wie blind blijft voor die vlek, bekijkt maar één zijde van de medaille." Bourgeois wil gemeenten niet verplichten om te fuseren, maar vindt wel dat ze meer moeten samenwerken. Het ideale zou zijn dat gemeenten voor bijvoorbeeld mobiliteit of ruimtelijke ordening met altijd dezelfde gemeenten zouden samenwerken, vindt hij, in zogenoemde federaties van gemeenten.
Meer informatie: www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/VK14/VK14_140307_bourgeois_inter...