Rik De Vis: ‘Alle Oost-Vlamingen moeten mee profiteren van provinciale participatie in De Krook’

Op 24 maart 2017, over deze onderwerpen: Afslanking provincies, De Krook

Recent opende De Krook haar deuren voor het publiek. De Krook zal niet alleen gebruikt worden als hoofdbibliotheek van Gent want ook imec en de Universiteit Gent krijgen een permanente stek in De Krook. Ook de provincie Oost-Vlaanderen heeft een financiële participatie opgenomen in dit project en het was aanvankelijk de bedoeling dat de provincie een deel van De Krook zou gebruiken maar deze plannen werden bijgestuurd n.a.v. de afslanking van de provincies. ‘Het is een goede zaak dat de provincie geen persoonsgebonden bevoegdheden meer mag uitoefenen maar dit heeft tot gevolg dat de provincie fors investeert in een gebouw waar er weinig return van is. Ik hoop dat alle Oost-Vlamingen zullen kunnen genieten van De Krook’, stelt provincieraadslid Rik De Vis.

Initieel werd reeds in 2009 door de stad Gent/Sogent, de provincie Oost-Vlaanderen en de Universiteit Gent een overeenkomst afgesloten om samen het project op de site Waalse Krook te ontwikkelen. Deze overeenkomst voorzag ook in een financiële inbreng van de verschillende partijen. De provincie engageerde zich om voor een bedrag van 10 miljoen euro te participeren en verwierf zo ongeveer 1/4de van de aandelen van CVBA SO Waalse Krook. Eind 2014 werd via een addendum aan de overeenkomst vastgelegd dat 3 982 728 euro kapitaal reeds ingebracht was en dat het resterende bedrag van 6 017 272 zal betaald worden onder de vorm van een renteloze lening. Gedurende het proces werd de participatie van de provincie nog opgedreven van 10 miljoen naar 12,5 miljoen euro. 'Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat de provincie zomaar renteloze leningen geeft voor projecten waar ze eigenlijk niet meer bevoegd voor zijn', vindt De Vis. 

Vandaag zijn er nog te veel verschillende bestuursniveaus met dezelfde taken bezig. Het is niet zinvol of logisch dat gemeenten, Vlaanderen én de provincies betrokken zijn bij bijvoorbeeld het bibliotheekbeleid. De provincies zullen vanaf 1 januari 2018 niet meer bevoegd zijn voor persoonsgebonden materies en dus mag de provincie binnenkort ook geen taken meer uitoefenen i.v.m. het bibliotheekbeleid. De provincie zal De Krook wel nog kunnen gebruiken voor een aantal evenementen. ‘Het is misschien een optie om in De Krook evenementen te organiseren waarbij Toerisme Oost-Vlaanderen de verschillende Oost-Vlaamse toeristische regio’s promoot. Op die manier kunnen ook andere steden en gemeenten mee profiteren van de Krook’, besluit De Vis. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is