Promotie voor STEM-richtingen via techniekacademies

Op 30 november 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs

Provincieraadslid Kurt Moens pleitte er bij de budgetbesprekingen voor om promotie te voeren voor de STEM-richtingen via de techniekacademies. De provincie beschikt momenteel reeds over een subsidiereglement waarbij secundaire nijverheidsscholen, ASO- scholen die STEM-richtingen aanbieden en gemeenten een subsidie kunnen krijgen voor het aanbieden van techniekacademies. Dat zijn workshops voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs met als doel hun technische geletterdheid te verhogen. ‘Dat is een goed instrument waardoor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs kennis kunnen maken met STEM-richtingen zodat de instroom naar STEM-richtingen kan verhoogd worden,’ aldus Moens.

‘Het is belangrijk dat voldoende leerlingen doorstromen naar het technisch onderwijs, want het is voor bedrijven op dit moment heel moeilijk om goed geschoold technisch personeel en vaklieden te vinden. De daling van de instroom in het technisch onderwijs – o.a. door het imagoprobleem – is hier één van de oorzaken van. In West-Vlaanderen zijn er in bijna alle gemeenten techniekacademies terwijl dat in onze provincie op dit moment maar in twaalf gemeenten het geval is. Ook in de eigen provinciale secundaire scholen worden er maar in twee van de vier techniekacademies georganiseerd.  Er is dus nog werk aan de winkel om dit aantal te verhogen,’ argumenteerde Kurt.

De gedeputeerde antwoordde dat er inderdaad een inhaalbeweging nodig is en dat men daarom ook recent het subsidiereglement heeft aangepast zodat ook gemeenten waar geen nijverheidsschool gevestigd is techniekacademies kunnen inrichten op een alternatieve locatie. Hij bevestigde dat het PTI Zottegem en PTI Hamme inderdaad een techniekacademie aanbieden. In het PTI Eeklo heeft men een alternatief systeem opgezet waarbij alle basisscholen uit de regio aangeschreven worden voor een rondleiding en voor initiatielessen en in het PTI Ninove lopen momenteel gesprekken om een samenwerkingsakkoord af te sluiten met de Middenschool van het gemeenscapsonderwijs. ‘Het is goed om horen dat de gedeputeerde dit goed opvolgt, want we blijven als fractie van oordeel dat een doorstroom naar STEM-opleidingen belangrijk is,’ besloot Kurt Moens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is