M-decreet: Meer kinderen keren terug naar het buitengewoon onderwijs maar deze trend zet zich niet door in het provinciaal onderwijs

Op 23 juni 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs

Uit recente cijfers blijkt dat steeds meer kinderen met een beperking of leerstoornis die aanvankelijk naar een gewone school gingen terugkeren naar het buitengewoon onderwijs. Het gaat in totaal over 1270 leerlingen in heel Vlaanderen. Ook het provinciaal onderwijs beschikt over een aantal BLO- EN BUSO-scholen. Provincieraadslid Kurt Moens vroeg daarom op de provincieraad van 21 juni aan de gedeputeerde of deze trend ook in het provinciaal onderwijs merkbaar is en of er voldoende personeel aanwezig is om deze terugkeerbeweging op te vangen. Uit het antwoord van de gedeputeerde blijkt dat deze trend niet merkbaar is in het provinciaal onderwijs.

De gedeputeerde stelde dat er bij de start van het M-decreet in alle Vlaamse scholen 2432 leerlingen van het buitengewoon naar het gewoon onderwijs zijn overgestapt en dat hiervan inderdaad 1270 leerlingen zijn teruggekeerd. Netto zijn er dus wel minder leerlingen in het buitengewoon onderwijs door het invoeren van het M-decreet. In de provinciale scholen is deze trend in veel mindere mate merkbaar en dit komt volgens de gedeputeerde o.a. omdat de CLB’s, de directeurs en de leerkrachten realistische plannen vooropstellen waardoor er minder ouders zijn die de stap naar het gewoon onderwijs zetten maar waardoor er ook minder leerlingen terugkeren naar het buitengewoon onderwijs.

Er is volgens de gedeputeerde ook geen dreigend personeelstekort indien er wel leerlingen zouden terugkeren omdat het personeelsbestand in het provinciaal buitengewoon onderwijs niet verminderd werd na de invoering van het M-decreet. Een deel van het boventallig personeel wordt op dit moment ingezet in de waarborgprojecten en zal in de toekomst waarschijnlijk ingezet worden in de ondersteuningsnetwerken die op 1 september 2017 van start gaan. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is