Deputatie op de vingers getikt door het Rekenhof

Op 11 september 2017, over deze onderwerpen: Financiën, Provinciale domeinen

De deputatie besliste tijdens de zitting van 30 juni 2016 om de opdracht voor het herstellen van een beweegbare wand in het sportcentrum Puyenbroeck te gunnen aan SMO uit Eeklo voor een bedrag van 99 185 euro. De deputatie trad hiermee buiten zijn bevoegdheid omdat de deputatie op dat moment enkel een opdracht kon gunnen indien het bedrag niet hoger was dan 85 000 euro. ‘Wanneer er hoogdringend een beslissing moet genomen worden, dan kan de deputatie zich in de plaats stellen van de provincieraad maar dan moet het daarna ter bekrachtiging aan de provincieraad voorgelegd worden en dat is hier niet gebeurd. Daarom werd de deputatie door het Rekenhof op de vingers getikt’, stelt Scheire.

In dit geval verleende de financieel beheerder op 28 juni 2016 een visum voor de betaling op voorwaarde dat het op de eerstvolgende provincieraad van september 2016 zou bekrachtigd worden. Door een vergetenheid is dat niet gebeurd. ‘De deputatie kan weldegelijk bij hoogdringendheid een beslissing nemen die buiten zijn bevoegdheid valt maar dan moet het daarna wel bekrachtigd worden door de provincieraad. De hoogdringendheid moet bovendien gemotiveerd worden én mag in principe niet gecreëerd worden door het bestuur zelf. ‘, vertelt Scheire.

In het verslag van het Rekenhof over de jaarrekening 2016 formuleerde het Rekenhof bezwaren tegen deze werkwijze. Later stelde het Rekenhof dat het ondertussen al te laat was om dit alsnog aan de provincieraad ter bekrachtiging voor te leggen maar in de toekomst dergelijke onregelmatigheden te vermijden. De deputatie besliste om het dossier toch nog ter ‘kennisname’ aan de provincieraad voor te leggen op de provincieraad van 6 september 2017 (meer dan een jaar na de beslissing!). ‘Het blijft een bizar dossier. Het dossier nu nog aan de provincieraad voorleggen heeft geen enkel nut meer aangezien de provincieraad enkel nog kennis kan nemen en het dossier niet meer kan bekrachtigen’, aldus Scheire op de provincieraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is