Wat is de aantrekkingskracht van de Leopoldskazerne?

Op 30 november 2013

Piet Van Eeckhaut, advocaat, oud-stafhouder van de Gentse balie en ere-voorzitter van de Oost-Vlaamse provincieraad, bekijkt de geplande verhuis van de provincie naar de Leopoldskazerne met argusogen. Zijn liefde voor het Urbiscomplex is klein, maar het gouvernement heeft zijn hart.

'De debatten over het Urbiscomplex in de provincieraad destijds herinner ik mij nog tamelijk goed. Er was veel betwisting over de participatie van de provincie in dat enorme gebouw. Zelf heb ik toen vanuit de oppositie – maar ik zou het ook vanuit de meerderheid hebben gedaan – zure kritiek uitgeoefend, vooral op de vreselijke architectuur-opvatting.

Ik denk dat ik het onder meer ben geweest die de Roemeense dictator Ceaucescu heb geciteerd: 'Wat voor een stalinistische architectuur is dit? Wat voor een onestetische mastodont!' En inderdaad, het plein is sedertdien nooit een echt plein geworden. Het gaat, warempel, over “een winderige vlakte ervoor, doorsneden door busbanen”.

Dit is niet louter nostalgie, maar de tijd van het Parkhotel, de Trattoria in het midden, met het machtig aangename terras, de hoek van de Kuiperskaai met de frituur (“Chez Alphonse on mange a la fourchette!”) met veel beweging en echte animatie op de terrassen, het is klaarblijkelijk uit een andere tijd…

En nog even over de provincie: als oudgediende, van 1985 tot 1994 fractieleider in de oppositie en dan van 1994 tot 2006 voorzitter, ken ik de gebouwen een beetje. Verhuizen naar de Leopoldskazerne ? Allemaal goed en wel, maar de Gouvernementstraat is klassiek – zelfs naar naamgeving van de straat – het hart van de provinciale administratie.

Is het wijs van dat op het spel te zetten? Verandering moet toch redelijk en (totaal) verantwoord zijn?

Is elke thematiek in dit soort van richting te verwerpen als puur conservatief?

Ik denk het niet. Wat goed is, moet behouden blijven. Dit soort woelige plannen stemt mij, als oude provincialist, ongerust. Ik vergis mij misschien. Ik hoop het eigenlijk. Maar als de tekenen niet bedriegen is dit een operatie die niet kan worden toegejuicht.

Vooral als “zelfs het Gouvernement aan de Gouvernementstraat” (het artikel) er moet aan geloven, kennelijk. Ik houd van de Gouvernementstraat. Het gebouw is van dezelfde (Gentse) architect als het justitiepaleis van Dendermonde, laat ik mij zeggen.

Dat is slechts een historisch-anekdotisch argument, ik weet het wel. Verhuizen uit de Gouvernementstraat: waarom? Die verhuisbeweging komt mij als een beleids-raadsel voor.

Het gebouw is nog steeds efficiënt, functioneel. Mooi ingericht van binnen. Raadszaal, commissiezalen, enz. … De beleidsmensen zouden in deze (alweer …) wat meer historisch-cultureel moeten nadenken. En hier ook functioneel.

Waarom zou de Gouvernementstraat nu eigenlijk verlaten moeten worden? Het is mij, als burger in Oost-Vlaanderen, als oud mandataris, een raadsel.

Laat ons wat bezinnen, zonder overijlde beslissingen. Wat is trouwens de aantrekkingskracht van de Leopoldskazerne? Het is mij een raadsel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is