Provincies stoten niet alleen taken af maar ook personeel

Op 7 augustus 2013

De provincies gaan knippen in hun personeelsbestand, net als de gemeenten. Maar wel om heel andere redenen: zij zijn verplicht sommige taken af te stoten.

Explosief stijgende uitgaven voor de pensioenen, belastinginkomsten die dalen als gevolg van de crisis, en de grote projecten van de nieuwe meerderheid waarvoor geld moet worden vrijgemaakt. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom veel gemeenten de komende jaren flink wat personeel gaan laten afvloeien, zo raakte afgelopen maanden bekend.

Ook de vijf Vlaamse provincies gaan snoeien in hun personeelsbestand; voor een klein deel om dezelfde redenen. De belangrijkste reden zit echter elders: in de 'interne Vlaamse staatshervorming' die bevoegdheden herverdeelt tussen gemeenten, provincies en Vlaamse overheid. De provincies verliezen vooral taken. De sectoren cultuur, welzijn en sport moeten ze grotendeels afstoten. De impact lijkt het grootst te zijn in Vlaams-Brabant; gedeputeerde Julien Dekeyser (Open VLD) zei aan persbureau Belga dat zowat 75 functies (of tien procent) op de tocht staan.

Hij suste meteen: 'De beslissingen zijn nog niet gevallen; de personeelsvermindering wordt gespreid over jaren. Er zullen geen naakte ontslagen komen en de meeste problemen kunnen we oplossen door interne mobiliteit en door de niet-vervanging van mensen die met pensioen gaan.' 'Eén van de redenen waarom het cijfer voor Vlaams-Brabant hoger ligt dan voor Antwerpen, is dat die provincie veel eigen personeel had voor haar integratiecentra voor nieuwkomers. Wij werken daarvoor met een vzw samen', luidt het bij de provinciale griffie in Antwerpen. Die provincie zegt met een erg beperkte afslanking weg te komen: 'Niet meer dan een paar procenten.'

De verschillen tussen de provincies zijn vrij groot omdat ze ieder eigen tradities en beleidsaanpakken hebben, zegt de Oost-Vlaamse gedeputeerde Hilde Bruggeman (Open VLD), tevens voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Provincies. In Oost-Vlaanderen zal de afslanking beperkter zijn 'ook omdat we in de vorige regeerperiode al acht procent afgeslankt hebben, onder meer door vertrekkers niet te vervangen'. Zij stipt ook aan dat de interne Vlaamse staatshervorming niet geheel in vrede verloopt. Zo heeft ze zware discussies met minister Philippe Muyters (N-VA). Haar West-Vlaamse collega Carl Vereecke (Open VLD) zegt dat er jobs wegvallen bij de provincies, maar dat er ook bijkomen. 'In cultuur en welzijn sneuvelen er, voor de vergunningen en de waterlopen krijgen we meer werk en zullen we mensen aanwerven.' De afslanking in West-Vlaanderen blijft beperkt: 'Wij deden veel voor cultuur en welzijn, maar vooral met subsidies, minder met eigen personeel.' Hij wil niet 'jammeren en klagen'. Hij wijst op het positieve van de hervorming: 'We kunnen de taken rationeler verdelen en efficiënter werken.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is