U bent hier
Hoe verder met het Glastuinbouwproject in Melsele?
Tijdens de provincieraad van 27 februari 2013 heeft de N-VA fractie de bezorgdheid geuit over het glastuinbouwproject te Melsele, omdat het draagvlak ontbreekt bij de bevolking. Deze bezorgdheid leeft bij diverse partijen en de lokale bevolking. Dat heeft de provincie echter niet tegengehouden om de plannen verder te zetten.
Een risicovolle investering
Tijdens de provincieraad van 19 juni 2013 kwam dit dossier opnieuw ter sprake. Op dat moment was er een negatief advies van de Auditeur van de Raad van State.
‘De deputatie en ook de POM hadden geen oren naar het negatieve advies van de auditeur en gingen rustig verder met de plannen. Ondertussen vroeg de POM immers een borgstelling voor een lening van € 5.4 miljoen voor een project waarvan de kans bestaat dat het niet eens kan starten. Men had dit toch beter uitgesteld tot na de beslissing van de Raad Van State’, geeft Matthijs Pietrala aan.
Er zijn volgens Matthijs Pietrala voldoende redenen om deze borgstelling uit te stellen. ‘Als we op deze korte tijd het financieel model bekijken zien we dat de provincie met een investeringrendement van 6% een risico neemt’, vervolgt hij. Op de provincieraad van 19 juni ll. waren niet alle stukken ter beschikking om een goed oordeel over deze borgstelling te maken. Het businessplan met betrekking tot de grondexploitatie moeten we via de POM verkrijgen en het financiële model werd laattijdig ter beschikbaar gesteld aan de raadsleden na de vraag van de N-VA op de commissie. Daarom vroeg de N-VA fractie de verdaging van dit punt totdat alle raadsleden de documenten ter beschikking hebben, er een businessplan wordt opgemaakt met een draagbaar rendement en voor heel het plaatje genoeg investeerders zijn, en niet enkel de Beverse, Oost-Vlaamse, Vlaamse of Europese belastingbetaler. De meerderheid had er echter geen oren naar en zette de plannen tot grote verwondering van de N-VA fractie verder. ‘Wie morgen bij de bank een lening aangaat dient een gedegen businessplan voor te leggen, voor de provincie is dat blijkbaar niet het geval’, repliceerde Matthijs Pietrala.
Schorsing van het PRUP
Nu is er een cruciaal element bijgekomen, namelijk het arrest van de Raad van State (26 juni 2013) die het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) schorst. Dit zowel op basis van de leefbaarheid voor de buurtbewoners, als het veiligheidsrisico omtrent de munitie in de gracht rond het fort van Zwijndrecht.
De leefbaarheid van de buurtbewoners spreekt voor zich. Het is moeilijk te vermijden dat er wordt aangekeken tegen een muur van glas. Om dit op te lossen moeten de buffers worden uitgebreid. Wat betreft de gracht kan men onvoldoende bewijzen dat het waterpeil constant blijft. Ook Defensie is hier van op de hoogte en begint eind dit jaar aan opruimingswerken die minstens 4 jaar zullen duren.
De N-VA fractie zal het dossier verder nauwgezet opvolgen.