Herbestemming stopgezette en leegstaande serres in de bloemenregio

Op 10 juni 2016

PROVINCIAAL - In opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen publiceerde het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) een studie waarbij de ruimtelijke en landschappelijke gevolgen van de transitie van de sierteeltsector blootgelegd werden. Binnen de sierteeltsector was er de laatste jaren immers een transitie met een uitdunning van het aantal bedrijven en een schaalvergroting en specialisatie van de overige bedrijven. Er zijn dus minder bedrijven in de sierteeltsector, maar wel grotere bedrijven met een grote oppervlakte. ILVO onderzocht ook de mogelijkheden voor nieuwe bestemmingen voor de leegstaande serres.
 
Provincieraadslid Johan Van Duyse informeerde bij de deputatie naar de beleidsplannen van de deputatie om de leegstaande serres strategisch in te zetten zodat vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Hij vroeg tevens of de leegstaande serres niet gebruikt kunnen worden als glastuinbouwcluster. ‘In Melsele is er geen lokaal draagvlak voor het inplanten van een glastuinbouwcluster maar misschien kunnen de leegstaande serres gebruikt worden voor glastuinbouw’, aldus Van Duyse op de provincieraad.
 
De gedeputeerde antwoordde dat de leegstaande serres momenteel in sneltempo afgebroken worden, maar dat er weinig ‘geschikte’ leegstaande serres zijn. Vaak zijn de serres verouderd en dus niet geschikt als moderne en hedendaagse serre. Startende telers zijn vaak op zoek naar andere serres dan de leegstaande serres, waardoor sommige serres gebruikt worden als opslagruimte. Aan de andere kant is er wel een grote vraag naar serres vanwege volkstuiniers, onderzoekers en startende biologische groentetelers. De gedeputeerde ziet dan ook mogelijkheden om deze leegstaande serres te gebruiken als volkstuin, als ruimte voor wetenschappelijk onderzoek of als serres voor biologische groenteteelt.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is