De burensportdiensten en de interne staatshervorming

Op 2 juli 2013

In overleg met de Oost-Vlaamse gemeenten richtte de provincie Oost-Vlaanderen 7 IVL/Burensportdiensten op:  Schelde-Durme, Leiestreek, Waasland, Meetjesland, Vlaamse Ardennen, Zuid-oost-Vlaanderen en Gent-Kanaalzone

De doelstelling van deze samenwerking zijn: informatie-uitwisseling, ondersteuning en het bewerkstellingen van intergemeentelijke initiatieven.

In functie van de interne staatshervorming en het gesloten bestuursakkoord (19 april 2013) tussen de deputatie en de Vlaamse regering worden de modaliteiten bepaald om een invulling te geven aan het sportbeleid van de provincie. Tevens bakent men de bevoegdheden van de provincie inzake sport af. Dit creëert de krijtlijnen waarbinnen de provincie de bevoegdheid kan invullen. De sport voor personen met een handicap blijft effectief een bevoegdheid voor de provincie. Men ontvangt daarvoor de nodige middelen. Voor de overige heeft de provincie de keuzevrijheid om het al dan niet in te vullen.

De provincie kan vanaf 1 januari 2014 alleen nog optreden als facilitator. In die zin kan de provincie de regionale werking in de sportsector enkel ondersteunen als dit beantwoordt aan een uitdrukkelijke vraag vanuit de gemeenten. Het top down opleggen van activiteiten en organisaties door de provincie is niet conform de afspraken.

De bevoegde gedeputeerde beroept zich op een analyse van de UGent waarbij de lokale besturen en interlokale verenigingen aangeven dat er dient te worden ingezet op:

  • een regio-specifieke aanpak met consulenten die in de regio’s werken en van daaruit de regionale of bovenlokale behoeften kunnen detecteren
  • het ‘stimuleren en ondersteunen van de regionale werking in de sportsector’. In die zin is er vraag naar een regiocoördinator.

De bevoegde gedeputeerde, mevr. Bruggeman, grijpt dit als argument aan voor de organisatie van de bijeenkomst op 26 juni 2013 met de schepenen van sport, de sportgekwalificeerde ambtenaren en Bloso. Dit heeft de doelstelling om de toekomstige regiowerking te bespreken.

 

Over dit onderwerp heeft provincieraadslid Rik De Vis de bevoegde gedeputeerde op de provincieraad van 19 juni 2013 ondervraagd over bovenstaand initiatief.

Op basis van de ervaring wordt algemeen vastgesteld dat de Interlokale vereniging Burensportdiensten een nieuwe dynamiek en stimulans nodig heeft. De huidige werking dient grondig te worden herdacht. De interne staatshervorming en het gesloten bestuursakkoord tussen de Vlaamse overheid en de deputatie betekenen daarvoor een opportuniteit.

Conform de gemaakte afspraken werd in onderling overleg tussen de Vlaamse regering en de provincie beslist dat de provincie niet langer pro actief het initiatief kan nemen voor het stimuleren en organiseren van een regionale werking inzake sport. In dat kader hiervan vindt de N-VA fractie het vreemd dat de bevoegde gedeputeerde zelf het initiatief neemt om de betrokken partners rond te tafel te brengen. Het kan niet de bedoeling zijn dat de provincie zelf actief de vraag creëert’, geeft Rik De Vis aan.

De N-VA fractie zal er de komende maanden op toezien dat bepaalde bevoegdheden die de provincie volgens het bestuursakkoord niet langer kan uitvoeren, niet alsnog via een achterdeur worden opgepikt. Dat druist in tegen de gemaakte afspraken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is