U bent hier
Bedenkingen bij verkoop patrimonium provincie
Zoals bekend wil de provincie alle provinciale diensten centraliseren in de Leopoldskazerne (zie deze link). Om dit centralisatieproject te kunnen financieren moet het provinciaal patrimonium verkocht worden. De deputatie kiest ervoor om het patrimonium te verkopen via een onderhandse verkoop met makelaar. Fractievoorzitter Jeroen Lemaitre uitte bedenkingen bij de optimistische visie van de deputatie voor de verkoop van het patrimonium. Daarnaast stelde Jeroen vast dat er geen duidelijke criteria vastgelegd zijn voor de keuze van de makelaar en dat er bovendien bijzonder weinig transparantie is bij de onderhandelingsprocedure met de makelaars en kandidaat-kopers.
'De deputatie gaat er veel te gemakkelijk vanuit dat ze al het provinciaal patrimonium binnen de voorziene termijn en voor een goede prijs (minimum de prijs van het schattingsverslag) zal kunnen verkopen', stelt Lemaitre. Het dossier van huis Thysbaert toont aan dat dit niet zo eenvoudig is. De deputatie besliste in september 2011 om het pand te verkopen en de verkoop is nog steeds niet afgerond. Recent heeft de provincie een bod ontvangen voor huis Thysbaert en de provincie is van plan om het gebouw te verkopen voor een prijs die lager uitvalt dan de initiële schattingsprijs. 'Als alle gebouwen aan hetzelfde tempo en onder de vooropgestelde prijs verkocht zullen worden is het financiële plaatje van de Leopoldskazerne niet gebaseerd op los zand maar op drijfzand', argumenteert Lemaitre.
Ook de keuze van de deputatie om alle gebouwen apart toe te wijzen aan een makelaar i.p.v. ze (per regio) in één pakket aan te bieden kon rekenen op kritiek van de N-VA fractie. 'Men kiest er blijkbaar voor om alle gebouwen apart toe te wijzen aan een makelaar om zo de onderhandelingsprocedure met bekendmaking te vermijden', besluit Lemaitre. Hierdoor is er minder controle mogelijk en zijn er geen objectieve selectiecriteria.