U bent hier
Afslanking provincies krijgt vorm: “Streven naar een sterker lokaal bestuursniveau"
Vlaanderen telt te veel bestuurlijke niveaus. De Vlaamse Regering streeft naar een slagkrachtiger beleid en keurde vandaag dan ook een aantal maatregelen goed in functie van de afslanking van de provincies.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA): “Het aantal provincieraadsleden zal gehalveerd worden, de persoonsgebonden taken worden naar de gemeenten/steden of naar Vlaanderen overgeheveld en de provincie moet zich uit de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden terugtrekken.”
Halvering provincieraadsleden
Het aantal provincieraadsleden zal gehalveerd worden conform het Vlaamse Regeerakkoord (van 351 naar 175). De vermindering van het aantal provincielaadsleden wordt doorgevoerd bij de eerstkomende provincieraadsverkiezingen in 2018.
De verdeling is afhankelijk van het aantal inwoners per provincie en dit met een minimum van 30 raadsleden en een maximum van 39 raadsleden.
Dit geeft volgende verdeling per provincie:
- Antwerpen: 39
- Oost-Vlaanderen: 36
- West-Vlaanderen: 35
- Limburg: 30
- Vlaams-Brabant: 35
Provinciedistricten hertekend
De halvering van het aantal provincieraadsleden zorgt ervoor dat de provinciedistricten hertekend moeten worden. Voor de herindeling van de provinciedistricten zal gekeken worden naar de ‘oude’ bestuurlijke arrondissementen.
- Limburg: Hasselt, Tongeren, Maaseik
- Vlaams-Brabant: Leuven, Halle-Vilvoorde
- Antwerpen: Antwerpen, Mechelen, Turnhout
- Oost-Vlaanderen: Gent/Eeklo, Dendermonde/Sint-Niklaas, Aalst/Oudenaarde
- West-Vlaanderen: Kortrijk/Roeselare/Tielt, Brugge, Diksmuide/Ieper/Veurne/Oostende
Persoonsgebonden taken overhevelen
Op 1 januari 2017 moeten alle persoonsgebonden aangelegenheden (zoals Welzijn, Jeugd, Cultuur en Sport) overgeheveld zijn van de provincies naar de lokale besturen en/of de Vlaamse overheid. De regering tekende de grote lijnen uit en gaat de komende maanden de gesprekken aan met de provincie en de lokale besturen om tot een definitieve taakstelling te komen.
De provincies blijven wel bevoegd voor de grondgebonden aangelegenheden zoals Ruimtelijke Ordening.
Fiscale bevoegdheid provincies ingeperkt
Daar waar de provincies tot hiertoe provinciale opcentiemen op de onroerende voorheffing inden, zal deze bevoegdheid hen afgenomen worden wegens de afgeslankte taakstelling. Het gaat hier om een bedrag van 545 miljoen euro. Dat zal aangewend worden om de overgedragen taken en personeelsleden te financieren.
Uittreding provincies uit intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
Tegen eind 2018 zullen de provincies moeten uittreden uit de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.