Provinciebestuur scherpt toezicht aan in de Oost-Vlaamse provinciale recreatiedomeinen

Op 22 maart 2023, over deze onderwerpen: Recreatie

Nu de lente stilaan de eerste bloesems laat ontwaken, maken ook de Oost-Vlaamse provinciale recreatiedomeinen zich op voor de komende maanden. Om ieders bezoek in de beste omstandigheden te laten verlopen, worden er alvast extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De provinciale recreatiedomeinen blijven voor veel Oost-Vlamingen een vaste trekpleister. Zeker op mooie zomerdagen komen heel wat mensen afgezakt voor een dagje dichtbij huis in een aangenaam groen kader. Maar waar veel mensen samenkomen, ontstaat ook al eens wat wrevel of discussie. Om dat te vermijden, scherpt het provinciebestuur de veiligheidsmaatregelen op de domeinen aan.

An Vervliet, gedeputeerde bevoegd voor Recreatiedomeinen: “Goede afspraken maken goede vrienden, zo luidt het cliché. En hoewel we natuurlijk vooral blijven rekenen op ieders burgerzin, weten we dat het helaas soms ook nodig blijft om die afspraken wat steviger af te dwingen. Daarom zijn we de voorbije maanden gaan samenzitten met onze domeinverantwoordelijken, ICT-specialisten, communicatiemedewerkers, juristen, de GDPR-ambtenaar, enzovoort én hebben we ons licht opgestoken bij collega’s van andere provincies, zwembaden en domeinen. Op die manier zijn we tot een plan van aanpak gekomen waarmee we zowel het komende seizoen als de volgende seizoenen de veiligheid in onze domeinen moeten kunnen garanderen.“

Belangrijke onderdelen van het plan van aanpak vormen onder meer identiteitscontrole en camerabewaking.

An Vervliet: “Er zal inderdaad een identiteitscontrole gebeuren bij de inkom van de betalende zwemzones. Voor het domein De Ster in Sint-Niklaas betekent dat meteen aan de ingang van het domein op zich. Daarbij zal ook een registratie gebeuren van die betalende bezoekers. Er is vandaag al camerabewaking maar we bekijken hoe we die kunnen uitbreiden, hetzij met bijkomende vaste toestellen hetzij met mobiele installaties. Dit alles vanzelfsprekend binnen het wettelijk kader rond privacy en signalisatie.”

Het provinciebestuur maakt zich sterk dat de bijkomende identiteitscontrole niet zal leiden tot filevorming aan de ingang.

An Vervliet: “We beseffen dat zo’n controle natuurlijk wat vertragend kan werken, maar door extra in te zetten op communicatie, willen we dat zoveel mogelijk vermijden. Via LED-schermen en banners zullen mensen al op voorhand goed geïnformeerd worden. Bovendien kunnen onze medewerkers de identiteitscontrole al meteen in de wachtrijen uitvoeren. We noemen dat ‘wachtrijverzachters’. Op die manier denken we dat het bezoek aan onze domeinen toch voor iedereen vlot zal kunnen verlopen.”

Voor wie zich écht niet kan gedragen, houdt het provinciebestuur een laatste maatregel achter de hand.

An Vervliet: “De overgrote meerderheid van onze bezoekers houdt gelukkig echt wel rekening met elkaar en heeft respect voor de omgeving. Maar wie er echt niet in slaagt zich te gedragen zullen we desnoods een toegangsverbod voor het domein opleggen. Ik reken er in de eerste plaats echter toch op, dat iedereen met de beste intenties naar onze domeinen komt. Tenslotte gaat het erom je daar op een fijne manier te kunnen ontspannen. Ik kijk dan ook hoopvol uit naar een mooie lente en zomer in de Oost-Vlaamse recreatiedomeinen.

De provincie Oost-Vlaanderen telt acht recreatiedomeinen verspreid door de provincie: Puyenbroeck (Wachtebeke), De Gavers (Geraardsbergen), De Ster (Sint-Niklaas), De Brielmeersen (Deinze), Het Leen (Eeklo), De Boerekreek (Sint-Jan-in-Eremo), Nieuwdonk (Berlare) en den Blakken (Wetteren).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is