Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Suikerfabrieksite en omgeving definitief vastgesteld door de provincieraad

Op 1 maart 2018, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening
foto kuierende jongeren

Tijdens de provincieraadszitting van woensdag 28 februari jl. werd het PRUP Suikerfabrieksite en omgeving definitief vastgesteld. De N-VA-fractie heeft dit PRUP mee goedgekeurd. De suikerfabriek heeft ongeveer tien jaar geleden de deuren gesloten. In 2015 besliste de provincie om als coördinator op te treden voor de ontwikkeling van de site. Na een participatief traject werd in mei 2016 een masterplan voor de suikerfabrieksite gepresenteerd en ook de eigenaars (NMBS en Iscal Sugar) werden nauw betrokken bij het planproces. ‘Eens de plannen gerealiseerd zullen zijn zal de kern van Moerbeke er hopelijk helemaal anders uitzien’, aldus provincieraadslid Johan Van Duyse.

Als dit PRUP niet geschorst wordt door bevoegd minister Schauvliege dan kan de deputatie het PRUP publiceren in het Belgisch Staatsblad. De publicatie is voorzien voor april 2018. Pas 14 dagen na publicatie in het Staatsblad zal het PRUP effectief in werking treden. Het PRUP bestaat uit twee deelplannen. Er wordt in het eerste deelplan een bijkomend woonaanbod gecreëerd en ook voor bedrijvigheid, handel en horeca worden verschillende mogelijkheden voorzien. Het tweede deelplan bestaat uit de omzetting van woonzone naar recreatiezone om zo de creatie van extra woongelegenheden in het eerste deelplan te compenseren. '100% volmaakt is het PRUP helaas niet. Dat er een industriegrond blijft bestaan in een weinig toegankelijke straat is jammer zowel voor de eigenaar, de buren als de gemeente', vindt Van Duyse.

Moerbeke ligt op het kruispunt van twee (toekomstige) fietssnelwegen en het PRUP voorziet daarom ook in de ruimte voor de aanleg van twee fietssnelwegen. Het gaat om een deel fietssnelweg van Wachtebeke naar Lokeren en een kleiner deel van de fietssnelweg van Moerbeke naar Stekene. De Vapeurbrug (beschermd als monument) is momenteel in slechte staat maar wel belangrijk voor de link met het jaagpad ten zuiden van de Moervaart. In een ideaal scenario zou de fietssnelweg richting Lokeren over deze brug verlopen. In het PRUP is daarom voorzien dat de Vapeurbrug sowieso behouden blijft en dat renovatiewerken toegelaten zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is