Nog steeds geen eenvormig beheer van de provinciale domeinen

Op 30 november 2016, over deze onderwerpen: Provinciale domeinen

Het was de doelstelling van het provinciebestuur om wat betreft de exploitatievorm van de provinciale domeinen tot meer gelijkvormigheid te komen. De deputatie besliste op 1 augustus 2013 om APB De Gavers te ontbinden en te integreren in de provinciale diensten. Later werd deze beslissing uitgesteld tot in 2018. Op 29 januari 2015 besliste de deputatie om alle provinciale domeinen onder te brengen onder één APB. Ook deze piste werd verlaten. ‘We moeten vaststellen dat de deputatie tot twee keer toe een beslissing neemt en pas daarna de gevolgen onderzocht heeft om vervolgens op de beslissing terug te komen. Dat is op zijn minste een bizarre werkwijze,’ aldus provincieraadslid Baudewijn Diependaele tijdens de budgetbesprekingen.

In Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen worden de provinciale domeinen niet beheerd als aparte beheersstructuur maar vallen ze rechtstreeks onder het beheer van de provincie. In de provincie Antwerpen worden de provinciale domeinen beheerd met een APB als rechtspersoon. Daar is het dus blijkbaar wel mogelijk om provinciale domeinen eenvormig te beheren. ‘We moeten helaas vaststellen dat de provincie Oost-Vlaanderen er nog steeds niet in is geslaagd om tot een eenvormig beheer te komen. Onze fractie blijft ervan overtuigd dat het samenvoegen van de provinciale domeinen onder één beheer heel wat voordelen en grote efficiëntewinsten zou genereren,’ stipte Baudewijn aan.

De argumenten die gebruikt worden tegen het onderbrengen van alle domeinen onder één beheersstructuur zijn in hoofdzaak van financiële aard. Het APB De Gavers heeft momenteel een gunstige regeling m.b.t. de recuperatie van BTW en men vreest dit te verliezen als alle domeinen onder één beheer zouden vallen. ‘Onze fractie heeft altijd benadrukt dat we voorstander zijn van een eenvormig beheer omdat we geloven in een transparanter beleid, gelijkvormige en flexibele werking, financiële responsabilisering, dynamische werking, uitbating volgens commerciële principes en schaalvoordelen. We blijven ervan overtuigd dat het samenvoegen van een aantal provinciale diensten in een APB op dat vlak een meerwaarde zou zijn,’ besloot Baudewijn Diependaele. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is