Nieuw bezoekerscentrum Lam Gods ingehuldigd

Op 25 maart 2021

Toespraak van gedeputeerde Kurt Moens, bij de inhuldiging van het nieuwe bezoekerscentrum voor het Lam Gods.

Goedemiddag iedereen.

Het Lam Gods heeft heel wat lagen van betekenis.

Eerst en vooral is er natuurlijk het pure artistieke meesterschap. Er is de vele symboliek die verweven zit in het schilderij. En er is ook de universele mystieke boodschap van het onderwerp op zich.

Nu, zonder afbreuk te doen aan het topwerk van de gebroeders Van Eyck, maar wellicht worden ook vandaag kunstwerken gemaakt die getuigen van artistiek meesterschap en die bol staan van symboliek. En toch, en toch, lijkt mij de kans klein dat – zelfs als morgen één van onze hedendaagse kunstenaars een ongeëvenaard werkt maakt – toch lijkt de kans klein dat zo’n werk dezelfde draagwijdte zou krijgen als het Lam Gods.

Omdat het Lam Gods natuurlijk ook veel méér is.

Het is een stukje van elk van ons.

De unieke kwaliteiten van het schilderij, hebben gemaakt dat het eeuwen overspant. En dat heeft op zijn beurt geleid tot heel wat gebeurtenissen, verhalen en mythevorming rond het schilderij. En net DAT zorgt ervoor dat het Lam Gods één van de bouwstenen is geworden van onze identiteit. ELKE Vlaming komt vroeg of laat wel op één of andere manier in aanraking met de geschiedenis van het schilderij.

Maar: niet elke Vlaming kreeg tot hiertoe ook de gelegenheid om het schilderij ook écht te ontdekken en in al zijn facetten te leren kennen.

Vandaag wordt dat rechtgezet. Het nieuwe bezoekerscentrum biedt bij uitstek de gelegenheid aan iedereen om het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck écht te leren kennen.

Als provinciebestuur hebben we daar graag mee onze schouders onder gezet.

En wij zijn bijzonder fier dat je voor dit staaltje Vlaams meesterschap niet naar Madrid, Firenze of Wenen moet, maar dat je het gewoon kan komen bekijken, hier in onze provinciehoofdstad.

Dankuwel

Kurt Moens
Eerste gedeputeerde voor Oost-Vlaanderen

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is