Kernnota ‘Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’ goedgekeurd door de provincieraad

Op 16 december 2016, over deze onderwerpen: Kernnota Ruimte 2050, Ruimtelijke ordening

De Vlaamse regering heeft recent het witboek BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) goedgekeurd. Bedoeling is dat dit BRV het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) in de toekomst zal vervangen. De inwerkingtreding van het BRV op Vlaams niveau is voorzien voor 2017. Ook gemeenten en provincies kunnen de overstap maken van Structuurplan naar Beleidsplan maar zolang er geen Beleidsplan goedgekeurd is blijft het Structuurplan gelden. Het BRV wijzigt de huidige bestemmingen (landbouwgebied, natuurgebied, woonzone, industriegebied, enz. ) niet maar is flexibeler dan het RSV.

Kernnota Ruimte 2050 goedgekeurd

Ook op provinciaal niveau wordt werk gemaakt van de opmaak van een Beleidsplan. Tijdens de provincieraadszitting van 14 december jl. werd de kernnota Ruimte 2050 goedgekeurd. Deze kernnota geldt als ‘witboek’ en op basis van de principes van de kernnota zal het Provinciaal Beleidsplan Ruimte opgemaakt worden. De N-VA fractie heeft de kernnota mee goedgekeurd omdat we ons achter de acht waarden en vier principes van de kernnota kunnen scharen. Een Beleidsplan is dynamisch en kan aangepast worden aan evoluties en nieuwe inzichten en is dus soepeler dan een Structuurplan.

Rik verwoordde op de provincieraad het standpunt van de N-VA fractie: ‘De voorliggende kernnota sluit voldoende ruim aan bij de visie van de Vlaamse Regering. De vier principes van de kernnota zullen het toetskader vormen bij toekomstig beleid op vlak van Ruimtelijke ordening en dat is broodnodig want vandaag en voor de volle 21ste eeuw wordt onze samenleving geconfronteerd met grote uitdagingen zoals bevolkingsgroei, mobiliteits- en energievraagstukken, enz.’

‘We  hopen dat aan de hand van de vijf werkvelden, de monitoring en het ontwikkelen van het nieuwe instrumentarium de verbeelding om onze provincie mooier en leefbaarder te maken bewaarheid wordt. Het is belangrijk dat het kwaliteitsvol leven van de Oost-Vlaming in de Oost-Vlaamse provincieruimte gevrijwaard blijft voor de toekomstige generaties. Onze fractie zal kritisch, alert en positief haar medewerking blijven geven aan het uitwerken van het Beleidsplan’ besloot De Vis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is