Fietssnelweg van Sint-Niklaas naar Hulst

Op 9 september 2017, over deze onderwerpen: Fietssnelwegen

Dit voorjaar realiseerde de provincie – in samenwerking met Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas – een fietsverbinding van anderhalve kilometer langs de Molenbeek. Hierdoor komt de droom om een fietssnelweg tussen Sint-Niklaas en Hulst te realiseren een stap dichterbij. Provincieraadslid Johan Van Duyse informeerde op de provincieraad van 6 september jl. naar de planning en de timing. ‘Het is belangrijk dat de voorziene fases gerealiseerd worden zodat er een vlotter maar vooral een veiliger fietsverkeer vanuit Stekene, Sint-Pauwels en Sint-Gillis-Waas naar Sint-Niklaas én naar Hulst kan gerealiseerd worden’, stipt Van Duyse aan.

Er zijn evenwel nog obstakels op weg naar realisatie van deze droom. Het fietspad voorbij de Nederlandse grens loopt immers door het natuurreservaat de Stropers waar specifieke vogels zitten en dat gebied maakt deel uit van een Europees habitatrichtlijngebied. Voor de provincie kan starten met het eventuele verharding en verbreding moet het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hiermee instemmen en de provincie moet daarom eerst een ‘passende beoordeling’ opmaken. ‘Deze passende beoordeling is helaas nog niet voor advies aan ANB voorgelegd. We roepen de gedeputeerde daarom op om hier werk van te maken’, aldus Johan.

Uit het antwoord van de gedeputeerde blijkt dat er eind september een overleg gepland is met de Vlaamse administratie. Pas als er een concensus gevonden wordt zal de provincie de procedure voor de ‘passende beoordeling’ opstarten. Volgens de gedeputeerde is het de bedoeling om in de loop van volgend jaar te starten met de werken. Momenteel moet nog beslist worden welk materiaal er enerzijds inpasbaar is in het natuurgebied en anderzijds ook langer meegaat dat tien jaar. Langs Nederlandse kant is er al wat slijtage en dat wil de provincie vermijden. ‘Onze fractie is blij dat er schot in de zaak lijkt te komen en we zullen de gedeputeerde herinneren aan de vooropgestelde timing’, besluit Van Duyse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is