Eerste gedeputeerde Oost-Vlaanderen Kurt Moens vraagt opheldering financiering moskeeën na intrekking erkenning Moslimexecutieve

Op 15 september 2022, over deze onderwerpen: Erediensten

De Moslimexecutieve wordt niet langer erkend als gesprekspartner van de islamitische geloofsgemeenschap met de federale overheid. Nochtans blijft die Moslimexecutieve vooralsnog een belangrijke rol spelen in de erkenning van lokale moskeeën. Voor de provinciebesturen, die moeten zorgen voor de financiering van die lokale geloofsgemeenschappen, schept dat heel wat onduidelijkheid. Eerste gedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen Kurt Moens vraagt dringend opheldering.

De provinciebesturen zorgen voor de financiële ondersteuning van de kathedrale kerkfabrieken en de orthodoxe en islamitische erediensten. De erkenningsprocedure voor die laatste verloopt nog steeds via de Moslimexecutieve, die de dossiers vervolgens overmaakt aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Kurt Moens, eerste gedeputeerde bevoegd voor financiën en erkende erediensten: “Ik vind het toch bizar dat minister Van Quickenborne reeds in februari dit jaar aankondigde de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken, maar dat de procedure voor de erkenning van de lokale geloofsgemeenschappen gewoon is blijven doorlopen. Je zou toch verwachten dat er overleg gepleegd wordt met de minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Ik lees nu her en der dat er ‘overgangsmaatregelen’ worden voorzien voor lopende aanvragen, maar die hadden er natuurlijk al lang moeten zijn.”

De provincie Oost-Vlaanderen telt momenteel vijf erkende islamitische geloofsgemeenschappen: drie in Gent, één in Sint-Niklaas en één in Aalst. Maar dat zouden er binnenkort wel eens een pak meer kunnen worden.

Kurt Moens: “In Oost-Vlaanderen staan momenteel 13 islamitische geloofsgemeenschappen op de wachtlijst voor erkenning. Recent heeft de Moslimexecutieve reeds twee dossiers daarvan doorgestuurd voor erkenning aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. Als je weet dat wij als provinciebestuur toch gauw zo’n 50.000 euro besteden per geloofsgemeenschap, dan zie je de rekening snel oplopen: als die aanvragen tot resultaat komen, kijken wij aan tegen een jaarlijkse meerkost van meer dan een half miljoen euro. Wij willen ons niet onttrekken aan onze decretale verplichtingen, maar zullen ons genoodzaakt zien flink op de rem te gaan staan. Een overleg met de bevoegde minister lijkt me dan ook absoluut aangewezen.

Ook elders in Vlaanderen zijn aanvragen voor de erkenning van islamitische erediensten lopende. In totaal gaat het om 78 dossiers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is