Vraag van Annemie Demuyt over de doortrekking van de N41 tussen Dendermonde en Aalst

Op 21 december 2015

DENDERMONDE/AALST - De provincieraad heeft op 20 juni 2012 het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) m.b.t. de secundaire verbindingsweg tussen Aalst en Lebbeke (N41) definitief vastgesteld: dit plan tekende het tracé van de ontbrekende wegverbinding tussen Dendermonde en Aalst vanaf de N47 te Lebbeke tot de bestaande N41 te Hofstade (Aalst). De Raad van State heeft het PRUP voor de aanleg van het ontbrekende tracé evenwel vernietigd in 2014. Hierdoor is de doortrekking nog steeds niet gerealiseerd. Het uitblijven van de doortrekking is een doorn in het oog van heel wat bedrijven. Voka en de steden Dendermonde en Aalst zijn dan ook vragende partij om snel werk te maken van een nieuw planinitiatief. 

Fractieondervoorzitter Annemie Demuyt vroeg daarom aan de gedeputeerde of de provincie van plan is om een nieuw PRUP op te maken om zo alsnog de doortrekking te kunnen realiseren. De gedeputeerde repliceerde dat de provincie maar een nieuw PRUP zal opmaken als men tegemoet kan komen aan de bezwaren van de Raad van State. De Raad van State stelde immers dat de natuurcompensatie al op planniveau moet ingekleurd worden. Daarom heeft de provincie aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gevraagd om een technisch ontwerp op te maken waarbij nauwkeurig bepaald wordt hoeveel grond er voor het wegtracé en de aanhorigheden nodig is zodat men de natuurcompensatiegebieden op planniveau kan vastleggen.

AWV zou evenwel niet over voldoende middelen beschikken om dit ontwerp op te maken. De gedeputeerde heeft daarom tijdens een overlegmoment met minister Weyts  op 3 november gevraagd om middelen vrij te maken voor de technische studie over de doortrekking van de N41. Pas als AWV de technische studie afgerond heeft zal de deputatie starten met de opmaak van een plan-MER en een PRUP. De gedeputeerde stelde dat hier pas ten vroegste in 2017 zal gestart worden met de opmaak van de plannen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is