Veerle Baeyens pleit voor actievere rol provincie bij noodopvang asielzoekers

Op 17 december 2015

PROVINCIAAL - Op de provincieraad van 18 november pleitte N-VA provincieraadslid Veerle Baeyens voor een actievere rol van de provincie in het kader van de vluchtelingencrisis. Dit is in lijn met de oproep van staatsecretaris voor asiel en migratie Theo Francken en ook vanuit de gemeenten is er duidelijke behoefte aan een actievere rol van de provincie. In de kader van de vluchtelingenproblematiek vraagt de federale overheid immers aan de gemeenten om een bijdrage te leveren voor de opvang van asielzoekers. Recent besliste de federale regering om de asielzoekers evenwichtig te spreiden over de verschillende gemeenten. Daarnaast neemt N-VA initiatieven om de instroom van asielzoekers te beperken en pleit onze partij voor het versterken van de Europese buitengrenzen en een pushbackbeleid naar veilige landen gekoppeld aan investeringen voor kwaliteitsvolle opvang in de eigen regio (veilige buurlanden). 

'Veel lokale besturen zijn bereid om een inspanning te leveren maar hebben niet altijd voldoende mogelijkheden door enerzijds het ontbreken van leegstaande infrastructuur en anderzijds beschikken gemeenten niet altijd over voldoende administratief en operationeel personeel om alles in goed banen te leiden', aldus Veerle op de provincieraad. De N-VA fractie diende daarom op de provincieraad een concreet voorstel in waarbij de deputatie enerzijds zou onderzoeken welke leegstaande provinciale gebouwen er ter beschikking gesteld kunnen worden voor crisisopvang en vroeg daarnaast aan de provincie om een ondersteunende en coördinerende rol op te nemen ten aanzien van de gemeenten.

'Europa wordt geconfronteerd met de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog dus moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen', argumenteerde Veerle haar voorstel. De gedeputeerde antwoordde dat de provincie de Oude Abdijschool in Dendermonde reeds gratis ter beschikking stelt voor de opvang van asielzoekers maar dat het opvangen van asielzoekers niet tot het takenpakket van de provincie behoort. 'Het is bijzonder jammer dat de deputatie de verantwoordelijkheid van zich afschuift en weigert om extra initiatieven te nemen of leegstaande gebouwen ter beschikking te stellen', besloot Veerle haar tussenkomst. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is