Treinaanbod van Gent naar Ronse nog steeds ondermaats

Op 11 februari 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, vervoersplan NMBS

GENT/RONSEOngeveer een jaar geleden pleitte provincieraadslid Paul Carteus er bij de deputatie voor om bij de opmaak van de Oost-Vlaamse prioriteitenlijst in het kader van het nieuwe vervoersplan van de NMBS aandacht te besteden aan de verzuchtingen van de Ronsenaars. ‘Het treinaanbod en de capaciteit op de treinstellen naar en van Ronse is beneden alle peil’, stelde Paul Carteus reeds op de provincieraad van 25 februari 2015. De laatste trein van Gent naar Ronse vertrekt momenteel al om 21u terwijl men de laatavondtrein op de lijn 86 die momenteel stopt in Oudenaarde perfect kan laten doorrijden tot Ronse. Ook in het weekend spoort er maar één trein om de twee uur van Gent naar Ronse.

De gedeputeerde beloofde vorig jaar dat hij deze pijnpunten zou aankaarten tijdens het overleg met de NMBS over het nieuwe vervoersplan. Paul herinnerde de gedeputeerde aan zijn belofte en vroeg tijdens de provincieraad van 27 januari 2016 of de NMBS al geantwoord heeft op de vraag van de provincie. De gedeputeerde bevestigde dat hij de verzuchtingen (inclusief de problematiek van Ronse) van de gemeenten en van Trein Tram Bus overgemaakt heeft aan de NMBS. De medewerkers van de NMBS hebben aan de provinciale medewerkers beloofd om de verzuchtingen mee te nemen voor de opmaak van het nieuwe vervoersplan dat de NMBS in december 2017 zal invoeren.

N.a.v. van de vraag van Paul heeft de provincie nogmaals geïnformeerd bij de NMBS. De NMBS plant binnenkort een adviesronde waarbij allerlei externe organisaties advies kunnen geven voor de opmaak van het nieuwe vervoersplan. De Lijn zou ook bereid zijn om een laatavondbus in te leggen van Oudenaarde naar Ronse maar verwacht hiervoor bijkomende financiering. 'Een treinrit van Oudenaarde naar Ronse duurt 11 minuten terwijl een gemiddelde busrit 50 minuten duurt. Een laatavondbus is dus geen volwaardig alternatief', stipt Paul aan.

Het kan immers geen probleem zijn om de trein te laten doorrijden tot Ronse. Daarenboven pleitte Paul nogmaals voor een éénuursdienst in het weekend net zoals op de lijn Gent-Zottegem-Geraardsbergen.‘Ik hoop dat er op korte termijn een beter treinaanbod tussen Gent en Ronse gerealiseerd kan worden, de lijn Gent-Oudenaarde-Ronse wil niet de pineut van Zuid-Oost-Vlaanderen blijven’, besluit Paul. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is