Projectsubsidie voor bestaande Oost-Vlaamse sociale verhuurkantoren

Op 18 december 2015

PROVINCIAAL - De provincieraad heeft op 18 november een projectsubsidie toegekend aan de bestaande Oost-Vlaamse sociale verhuurkantoren (SVK's). Concreet gaat het over een éénmalige subsidie die vanaf 1 november 2015 t.e.m. 31 oktober 2016 kan worden aangewend voor het bestaand patrimonium van de SVK's, per woning wordt een subsidie van 140,19 euro voorzien. De N-VA provincieraadsfractie heeft dit mee goedgekeurd. 'Heel wat sociale verhuurkantoren stellen slechts een beperkt aantal panden ter beschikking dus moeten er in de toekomst nog extra maatregelen genomen worden om dit aantal op te schroeven', stelt provincieraadslid Luc De Meyer. 

In 2016 wil de deputatie een nieuw subsidiereglement opstellen om de blinde vlekken weg te werken. Oost-Vlaanderen is immers de enige provincie waarbij er in bijna één derde van de gemeenten geen sociaal verhuurkantoor actief is. Vlaams Minister voor Wonen Liesbeth Homans heeft reeds initiatieven genomen om te onderzoeken wat de beweegredenen van de gemeenten zijn om al dan niet over te gaan tot het oprichten van een SVK of zich aan te sluiten bij een bestaand SVK. 'Het is belangrijk dat er stappen gezet worden zodat alle Oost-Vlamingen beroep kunnen doen op een sociaal verhuurkantoor', vertelt De Meyer. 

Het is echter vreemd om vast te stellen dat het budget voor ondersteuning van sociale verhuurkantoren wordt verminderd van 150 000 (in 2015) naar 68 682 (in 2016), terwijl de provincie anderzijds 1,2 miljoen verschuift naar 'innovatieve woonprojecten'. Dit hoewel het toch belangrijk is om de blinde vlekken weg te werken zodat er in alle gemeenten voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Dit is goed voor zowel huurder, verhuurder als overheid. De huurder krijgt een betaalbare woning, de verhuurder krijgt een inkomens- en onderhoudsgarantie, en de overheid kan woningen verhuren aan de meest behoeftigen. 'Deze besparing botst duidelijk met de doelstellingen van de provincie', besluit De Meyer. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is