Nood aan volkstuinen is een kans en een uitdaging

Op 21 december 2015

PROVINCIAAL - Het aantal land- en tuinbouwbedrijven blijft dalen. Om hun inkomen op peil te houden moet een op de vier land- en tuinbouwbedrijven er wel een extra activiteit bijnemen. Zo zijn er in Vlaanderen bijvoorbeeld 405 zorgboerderijen en evenveel land- en tuinbouwbedrijven doen aan hoevetoerisme, 2133 doen aan hoeveverkoop en 805 bedrijven produceren energie om door te verkopen. Ondertussen stijgt de belangstelling voor lokale voedselproductie om zo de kloof tussen producent en consument te dichten. ‘De grote nood aan volkstuinen in onze provincie is een kans en een uitdaging om hun zoektocht naar verbreding van de bedrijfsactiviteiten aan te vullen’, merkte provincieraadslid Rik De Vis tijdens de raadszitting op.
 
De gedeputeerde stelde dat er planologische problemen zijn m.b.t. volkstuinen. Sommige volkstuinen zijn gelegen in woongebieden of in industriegebieden. In woongebieden of parkgebieden zijn constructies voor volkstuinen in principe vergunbaar maar andere bestemmingsgebieden (bv. industriegebied of landbouwgebied) zijn in hoofdzaak bestemd voor andere functies en dus kan men volkstuinen hier bijgevolg als zonevreemd aanzien. Het verhuren van serres of gronden voor volkstuinactiviteiten wordt bovendien niet beschouwd als landbouwactiviteit.

‘Hoewel er inderdaad planologische problemen zijn kan kleinschalige volkstuininfranstructuur ook in agrarisch gebied vergund worden als de algemene bestemming niet in het gedrang komt, het is belangrijk dat de deputatie een beleidsplan voor de volkstuinen uitwerkt’, besloot Rik zijn tussenkomst. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is