N-VA onthoudt zich bij gunning voor vervangen hydranten via openbare aanbesteding

Op 17 oktober 2014, over deze onderwerpen: Provinciale domeinen

Uit onderzoek is gebleken dat - ten gevolge van lekken aan de ondergrondse leidingen - duizenden liters water verloren gaan in het provinciaal domein Puyenbroeck. Het verschil tussen het eigenlijke verbruik en de uiteindelijke factuur is heel groot. Op de provincieraad van 8 oktober werd het bestek, de offerte, de raming en de gunningswijze voor de herstellingswerken goedgekeurd. De N-VA heeft zich bij dit agendapunt onthouden. Povincieraadslid Baudewijn Diependaele stelde op de provincieraad dan ook terecht: 'Er moet absoluut iets gebeuren om de waterverliezen te beperken, vraag is alleen of het op deze manier moet aangepakt worden.' 

De deputatie kiest er namelijk voor om de herstellingswerken toe te wijzen via een openbare aanbesteding. Daar is de N-VA uiteraard niet tegen, maar onze provincieraadsfractie is het er niet mee eens dat de provincie ook de vaststelling van de lekken opneemt in de openbare aanbesteding. Met andere woorden: de deelnemers aan de aanbesteding maken een offerte op na controle van de lekkende toestellen en de aangestelde aannemer moet later dan zelf bepalen, in een verslag aan de deputatie, welke hydranten vervangen moeten worden, zonder dat de provincie hierbij een controlerende rol invult.

Momenteel zijn er op het domein 46 bovengrondse hydranten en 42 afsluiters aanwezig. Volgens de plannen komen daar nog eens 4 ondergrondse en 4 bovengrondse hydranten bij en worden in het bosgedeelte "na overleg met de brandweer" hydranten verwijderd. 'Naar aanleiding van deze openbare aanbesteding heb ik hierover mijn licht opgestoken bij twee brandweerkorpsen. Volgens hen volstaat het om op een tiental "strategische plaatsen" hydranten te installeren of te behouden om bij calamiteiten onmiddellijk te kunnen ingrijpen. Voor de verdere blussingswerken is er voldoende water aanwezig op het domein. Zo kunnen we de verliezen van het "kostbaar drinkwater", de installatie en het onderhoud van hydranten minimaliseren', aldus Baudewijn Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is