Loon naar werken, ook voor de provincieraad

Op 25 september 2013

Op de provincieraad van 4 september 2013 werd het aangepast Huishoudelijk Reglement van de provincieraad voor de legislatuur 2012 – 2018 ter stemming voorgelegd. Daarin voorziet men een forfaitaire vergoeding voor de ondervoorzitters en de secretarissen van de commissies.

Voor ons geldt het principe ‘loon naar werken’. Het is billijk dat wie iets extra doet daar ook voor vergoed wordt. Een jaarlijkse vaste bijdrage voor de ondervoorzitters en de secretarissen van de commissies dat is voor de N-VA echter een stap te ver’, aldus Andries Gryffroy, fractievoorzitter N-VA. Daarom dient de N-VA fractie een amendement in.

Nieuw huishoudelijk reglement

Het nieuw Huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de provincieraad en de commissies. Tal van wijzigingen zijn louter technische aanpassing aan het provinciedecreet en werden uitgebreid op het bureau besproken.

Het aangepaste reglement werd reeds op de zitting voor het zomerreces geagendeerd, maar staande de zitting teruggetrokken, omdat de regeling van de forfaitaire vergoeding voor de ondervoorzitters en de secretarissen van de commissies ontbrak in de voorliggende tekst.

Amendement van de N-VA

Voor de N-VA is een forfaitair bedrag voor de ondervoorzitters en de secretarissen van de commissies niet wenselijk. Vandaar heeft de N-VA fractie een amendement ingediend dat teruggrijpt naar de passage uit het vorige Huishoudelijk Reglement. Jeroen Lemaitre, fractieondervoorzitter verduidelijkt, ‘Het amendement voorziet in een gewone zitpenning voor de secretaris en de ondervoorzitter. De secretaris heeft een minimale rol aangezien de administratie het verslag op zich neemt. Daarnaast treedt de ondervoorzitter op als de voorzitter afwezig is. In deze omstandigheid zal de ondervoorzitter een dubbele zitpenning ontvangen. Terecht, omdat hij dan de taak van de voorzitter overneemt’.

Tijdens de zitting werd het amendement door de meerderheid weggestemd. ‘Een gemiste kans’, vindt Andries Gryffroy. ‘Het zou vanuit de meerderheid een belangrijk signaal zijn om correcte vergoedingen te voorzien rekening houdend met de geleverde inspanningen’. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is