Geef startende ondernemers meer kans bij provinciale overheidsopdrachten

Op 11 februari 2016, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemerschap

PROVINCIAAL - ‘Dit kunnen wij als jong bedrijf nooit winnen’, titelde de krant De Tijd op 6 januari van dit jaar. Voor startende bedrijven in het niet altijd eenvoudig om overheidsopdrachten binnen te halen. Zelfs als ze kunnen aantonen dat ze sneller en goedkoper werken, dan nog moeten ze het vaak afleggen tegen de gevestigde waarden. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een videoproductiehuis dat naast een opdracht van de provincie gegrepen heeft omdat ze als startende onderneming geen balansen van de voorbije jaren kon voorleggen. De provincie vraagt bij grotere opdrachten namelijk om de balansen van de voorbije jaren voor te leggen. Een ander struikelblok is ontbreken van mankracht, middelen en kennis bij starters om zich door het kluwen van procedures te zwoegen.

Provincieraadslid Johan Van Duyse pleitte er daarom bij de deputatie voor om creatief en innovatief te denken en startende ondernemingen meer kansen te geven voor het binnenhalen van overheidsopdrachten. ‘Het vereenvoudigen van procedures bij minder grote opdrachten en starters begeleiden bij de procedures is essentieel’, betoogde Johan tijdens zijn tussenkomst. De gedeputeerde antwoordde dat bij kleine opdrachten minder strikte criteria gehanteerd worden zodat ook starters hiervoor in aanmerking komen. Vorig jaar heeft de provincie in samenwerking met Unizo een infoavond georganiseerd over het binnenhalen van overheidsopdrachten voor starters.

Startende bedrijven kunnen immers enkel overleven als ze opdrachten binnenhalen en het is aan de overheid om het goede voorbeeld te geven’, stipte Johan aan. In Antwerpen doet de stad beroep op een groeiende community van creatieve start-ups, er wordt hiervoor bijvoorbeeld samengewerkt met Digipolis, de IT-partner van de stad. In plaats van een opdracht te gunnen aan de grote leveranciers krijgen startende bedrijven hier een kans. Dit is een voorbeeld van een manier van werken waarbij een overheid samenwerkt met kleine en startende bedrijfjes zonder daarbij vast te houden aan bureaucratische procedures. ‘Het is belangrijk dat deputatie extra initiatieven neemt zodat starters meer kans maken op opdrachten van de provincie’, besloot Van Duyse. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is