Eric Scheire pleit voor ondersteuning gemeenten bij opmaak energieactieplan

Op 21 december 2015

PROVINCIAAL - Het klimaatplan 2050 is een zeer ambitieus plan. De provincie wil immers klimaatneutraal worden tegen 2050 en maakt er terecht ook aanzienlijke middelen voor vrij. Binnen dit plan vormen andere actoren (bv. gemeenten) een onmisbare schakel om het plan te doen slagen. In de brochure 'Klimaatgezond Oost-Vlaanderen' lezen we: 'We willen intensief samenwerken met Oost-Vlaamse gemeenten, bedrijven, organisaties en inwoners om de ambitieuze doelstellingen te halen'. De provincie wil hier een ondersteunende en coördinerende rol opnemen t.a.v. de andere actoren. 

'Dit is een typevoorbeeld wat tot het takenpakket van de provincie zal behoren in de toekomst', aldus Scheire op de provincieraad. De provincie Oost-Vlaanderen stimuleert de steden en gemeenten om het Europees burgemeestersconvenant te ondertekenen en zich te engageren om minstens 20 % minder CO2 uit te stoten. 'Op dit moment heeft minder dan de helft van de 65 gemeenten het convenant ondertekend', merkte Eric op. Hij pleitte er bij de deputatie voor om financiële en personele middelen aan te wenden om de ontbrekende gemeenten aan te zetten om toe te treden. 

De gedeputeerde antwoordde dat de provincie steden en gemeenten die het burgemeestersconvenant ondertekend hebben ondersteuning biedt om een energieactieplan uit te werken. Momenteel worden tien gemeenten door de provincie begeleid met bij opmaak van het energieactieplan. in 2016 zouden hier nog vijf gemeenten bijkomen. 'Het is een goede zaak dat gemeenten ondersteuning krijgen van de provincie en ik hoop dat alle steden en gemeenten in de toekomst het burgemeestersconvenant zullen ondertekenen', zei Scheire tegen de deputatie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is