Deputatie past techniek van saucissoneren toe bij dossier Leopoldskazerne

Op 3 april 2016, over deze onderwerpen: Bouw sportzaal Henleykaai

De stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen sloten reeds in 2014 een principeakkoord voor de aankoop van de delen van de Leopoldskazerne die momenteel nog in eigendom zijn van de stad Gent. Recent werd dat akkoord geconcretiseerd en is er een compromis uitgewerkt. Het geconcretiseerd akkoord zal binnenkort aan de provincie- en gemeenteraad worden voorgelegd. De details van de overeenkomst zijn dus nog niet gekend, maar uit het persbericht dat door de provincie verspreid werd blijkt dat de stad de blokken D, E, F, G en I aan de provincie verkoopt voor 6 450 000 euro, maar hiervoor heel wat compensaties vraagt van de provincie. ‘Het heel complexe dossier van de Leopoldskazerne wordt zo nog complexer en krijgt zelfs tentakels tot de provinciale school aan de Gente Henleykaai’, merkte provincieraadslid Rik De Vis terecht op tijdens de provincieraad.

Omdat de sportzaal in de Leopoldskazerne niet past binnen de centralisatieplannen van de provincie moet de provincie van de stad Gent een gelijkaardige sportzaal ter beschikking stellen voor een periode van tien jaar. De provincie kiest ervoor om een nieuwe sportzaal te bouwen in campus Henleykaai. Het kostenplaatje voor de bouw van de nieuwe sportzaal (5 500 000) en de 13 nieuwe klassen (1 500 000) wordt samen geraamd op 7 000 000. De raming van 7 miljoen euro is volgens provincieraadslid Rik De Vis nu reeds achterhaald. ‘Het kan bovendien niet de bedoeling zijn dat de provincie een sportzaal bouwt om deze aan derden te verhuren. Dit past niet in de nieuwe taakstelling waarbij de persoonsgebonden bevoegdheden vanaf 1 januari 2017 verdwijnen bij de provincie’, stipte De Vis aan. De provincie probeert dit te omzeilen door de sportzaal in een school te bouwen, te koppelen aan de bouw van 13 nieuwe klassen en deze sportzaal ook deels door de scholieren te laten gebruiken.

Het is praktisch en technisch gezien een heel moeilijke en quasi onmogelijke opdracht om op deze locatie binnen het budget van 7 miljoen euro een sportzaal te bouwen met inbegrip van een polyvalente cafetariaruimte, 13 nieuwe klaslokalen te voorzien, daarbij nog eens de energievriendelijke en duurzame bouwmethodes toe te passen en hierbij de parkeerproblematiek op te lossen’, was provincieraadslid Rik De Vis scherp voor de deputatie. Hij omschreef deze complexe opdracht binnen de korte tijdspanne dan ook als een ‘mission impossible’. Volgens de planning is de voorlopige oplevering voorzien voor eind 2018 maar dat lijkt niet realistisch aangezien de hele procedure nog opgestart moet worden en de inplanting architecturaal en ruimtelijk gezien een problematisch gegeven vormt.
 
Een voormalige Belgische premier wou ooit verkiezingen winnen door zelfgemaakte saucijzen uit te delen aan de Brusselaars van de Marollen. De wijze waarop de deputatie haar megalomane project van de Leopoldskazerne probeert te verkopen lijkt verdacht veel op de werkwijze van een beenhouwer die zijn saucijs in schijfjes snijdt om zo zijn slechte waar alsnog verkocht te krijgen’, betoogde Rik op de provincieraadszitting. Het budget voor de centralisatie in de Leopoldskazerne bedraagt zogezegd 75 000 000 euro maar er komen nog heel wat bijkomende kosten bij die in schijven aan de provincieraad of de deputatie zullen voorgelegd worden. De provincie moet ook nog een tijdelijke huisvesting regelen voor o.a. HISK, PCVO, defensie en monumentenwacht tijdens de bouwwerken in de Leopoldskazerne en ook deze kosten zijn niet meegerekend in het centralisatiebudget. ‘Het volledige dossier met alle bijkomende kosten, lasten en complexiteiten is heel moeilijk verteerbaar en daarom snijdt de deputatie de saucisse in schijfjes in de hoop dat de burgers en de provincieraadsleden het slikken’, besloot Rik zijn tussenkomst. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is