Johan Van Duyse pleit voor efficiëntere structuren en samenwerkingsverbanden

Op 3 april 2017, over deze onderwerpen: Efficiënte overheid, Ruimtelijke ordening

De provincieraad heeft zich op 22 maart jl. akkoord verklaard met het indienen van een projectvoorstel voor het ESF-dossier ‘Verscherpt Streekbeleid G28+ Regionetwerk Gent’ via Veneco en een cofinanciering voor het project Oost-Vlaams kerngebied voor een totaalbedrag van 240 000 euro voor een periode van drie jaar. Provincieraadslid Johan Van Duyse brak op de provincieraad een lans om de versnippering tegen te gaan. ‘Op zich zijn dit zinvolle initiatieven en projecten maar we moeten ons wel de vraag durven stellen of we het aantal samenwerkingsverbanden en structuren niet kunnen reduceren om zo tot een efficiënter beleid te komen’, stelt Van Duyse.

G28+ is een netwerk van actoren in de ruime regio van Gent, die willen samenwerken om de regio sterker te maken. De verwachte groei van inwoners tegen 2050 brengt immers een aantal maatschappelijke, ecologische, economische en ruimtelijke uitdagingen met zich mee. Het netwerk bestaat uit 28 Oost-Vlaamse steden en gemeenten. De stad Gent, de intercommunale Veneco, het grensoverschrijdend samenwerkingsverband Terneuzen en de provincie Oost-Vlaanderen zijn initiatiefnemer. Dit netwerk focust momenteel op twee concrete projecten: het indienen van een ESF-project ‘Versterkt streekbeleid, Regionetwerk Gent’ en het ruimtelijke project ‘Regie voor en door het Oost-Vlaams kerngebied’. ‘De provinciale medewerkers moeten hier een centrale rol opnemen als coördinator om zo hun expertise ter beschikking te stellen’, vindt Van Duyse.  

Het project Oost-Vlaams kerngebied is een strategisch project dat uitvoering geeft aan het Vlaams ruimtelijke beleid (RSV en BRV). In principe is dit een ander project dan het ESF-project maar er is zeker sprake van een overlapping. ‘Het is goed dat de provincie als motor fungeert om de gemeenten samen te brengen maar misschien moeten we met zijn allen eens nadenken of we het aantal samenwerkingsverbanden en structuren niet kunnen reduceren. De uitdagingen op vlak van ruimtelijke ordening en streekontwikkeling zijn inderdaad groot maar ook op provinciaal niveau is er veel versnippering. Het samenvoegen van de POM, Erov en de dienst economie zou een goed voorbeeld stellen’, besluit Van Duyse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is