Spionage voor de Turkse overheid in Oost-Vlaamse moskeeën?

Op 30 januari 2017, over deze onderwerpen: Erediensten, Islamitische erediensten

Vorige maand bracht Knack naar buiten dat de Turkse overheid aan de Diyanet-moskeeën over heel de wereld zou gevraagd hebben om sympathisanten van Fethullah Güllen te bespioneren en hen te rapporteren aan Turkije. Vlaams minister Homans – bevoegd voor de erkenning van moskeeën – heeft hier gevat op gereageerd. Er werd een schrijven gericht aan minister Geens – bevoegd voor justitie en staatsveiligheid – om hier opheldering over te vragen. Ook de Moslimexecutieve, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de begeleiding bij erkenningsaanvragen, werd om verduidelijking gevraagd. Aan de provinciebesturen werd gevraagd om de vertegenwoordigers van de verschillende moskeeën samen te roepen en hen te vragen naar hun visie en standpunt.

Toezicht is belangrijk

Provincieraadslid Kurt Moens vroeg op de provincieraad aan de gedeputeerde of hier al stappen gezet zijn. De gedeputeerde antwoordde dat deze problematiek aan bod zal komen op het decretaal overleg. De provincies staan in voor de subsidiëring van de erkende geloofsgemeenschappen en treden ook op als toezichthoudende overheid. In de provincie Limburg is men van plan om een speciale commissie te organiseren waarbij de acht erkende Turkse Diyanet-moskeeën uitgenodigd worden om uitleg te geven. ‘Een erkenning betekent ook dat er toezicht uitgeoefend moet worden. De provincie heeft hier een belangrijke taak te vervullen. Als oppositie zullen we dit in de commissies en provincieraad nauwgezet blijven opvolgen. Als er zaken fout lopen dan moet er ingegrepen worden’, stelt Moens.

Maatschappelijke betrokkenheid moet aangetoond worden

In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel 5 erkende moskeeën en vallen er 3 onder Diyanet (het Turkse presidium van Godsdienstzaken). Minister Homans is exclusief bevoegd voor het erkennen van moskeeën. Het is aan de staatsveiligheid en de overige veiligheidsdiensten om extremisme te detecteren en deze rapporten door te geven. De provincie is als toezichthoudende overheid verantwoordelijk om te controleren of de erkende geloofsgemeenschappen voldoende geïntegreerd zijn in de Vlaamse samenleving. Dit moet aangetoond worden bij de jaarlijkse budgetrapportering. ‘Het is cruciaal dat dit goed opgevolgd wordt door de provinciale diensten en dat ook gecontroleerd wordt of er geen fundamentele rechten geschonden worden’, vindt provincieraadslid Kurt Moens.

Geen import van buitenlandse conflicten in Vlaanderen

Een belangrijk argument om moskeeën te erkennen is dat de overheid er dan ook controle op kan uitoefenen. Voor het kerstreces heeft minister Homans hierover een constructief gesprek gevoerd met de Turkse ambassadeur in België. Daar werd door de Turkse ambassadeur erkend dat het Turkse conflict niet mag geïmporteerd worden naar Vlaanderen. De minister heeft duidelijk laten verstaan dat ze de erkenning van deze moskeeën zal intrekken als effectief zou blijken dat de moskeeën handelen in strijd met de Grondwet, het EVRM en de fundamentele vrijheden. Ze riep de moskeeën ook op om zich te distantiëren van deze praktijken. ‘Het is belangrijk dat de moskeeën hier afstand van nemen en de fundamentele vrijheden respecteren’, besluit Moens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is