Extra budget voor de bouw van een extra verdieping met 5 klasruimtes op de Campus Henleykaai

Op 1 maart 2017, over deze onderwerpen: Bouw sportzaal Henleykaai, Leopoldskazerne, Nieuw provinciehuis

De provincie heeft – zoals bekend – het deel van de Leopoldskazerne dat eigendom was van de stad Gent gekocht. De provincie moet van de stad evenwel een sportzaal voorzien die gelijkwaardig is aan de huidige sportzaal in de Leopoldskazerne. Om dit te realiseren heeft de provincie een samenwerkingsakkoord gesloten met PMV en werd er in mei 2016 een gunningsleidraad vastgelegd door de provincieraad. Omdat er geen enkele regelmatige offerte ingediend was werd de gunningsleidraad aangepast en nu blijkt dat – na aanpassing van de gunningscriteria – maar één regelmatige offerte ingediend is waardoor er geen normale prijs-kwaliteitsvergelijking mogelijk is.

De kostprijs voor de begeleiding van PMV is met 30% gestegen t.o.v. de initiële raming van PMV, de gunningscriteria werden zo aangepast om toch maar iemand te vinden die voor het bedrag van 7 miljoen de geplande sportzaal en klasruimtes wil bouwen en vandaag wordt er 650 000 euro extra budget voorzien voor 5 extra klaslokalen. Door de keuze om voor Design and Build te opteren krijgen we een onoverzichtelijk kluwen waar steeds nieuwe elementen aan toegevoegd worden en waarbij het voor niemand nog duidelijk is welke architecturale constructie we zullen krijgen’, aldus provincieraadslid Rik De Vis. De provincieraad besliste op 22 februari jl. om de bouw van een extra verdieping met 5 klasruimtes op de campus Henleykaai goed te keuren en hiervoor een extra budget van 650 000 euro te voorzien. De N-VA-fractie heeft dit niet goedgekeurd.

We hebben op zich geen principieel bezwaar tegen het bouwen van extra klassen maar we hebben wél ernstige bezwaren bij de werkwijze met Design and Build waarbij er steeds wijzigingen worden aangebracht aan de opdracht en waarbij er steeds bijkomende budgetten moeten vrijgemaakt worden om dit te financieren. We roepen de deputatie op om realistische ramingen op te maken en terug te keren naar de klassieke gunningsmethode. Omdat er maar één offerte werd ingediend is het bovendien onmogelijk om een normale prijs-kwaliteitvergelijking te maken en dat is voor onze fractie onaanvaardbaar. Het dossier wordt nodeloos complex gemaakt omdat er per se een sporthal moet komen op een ongeschikte locatie’, besluit Rik . 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is